Підступний вбивця: як антивакцинаторська кампанія створила передумови для епідемії дифтерії

дифтерія

Упродовж жовтня 2019 року в Україні зафіксовано 18 випадків інфікування дифтерією, 15 з них - на території сусідньої Закарпатської області. Дивись.info з'ясувала, що треба знати українцям, аби вберегти свої родини від небезпечного захворювання.

Упродовж жовтня 2019 року в Україні зафіксовано 18 випадків інфікування дифтерією, 15 з них – на території сусідньої Закарпатської області. Дивись.info з'ясувала, що треба знати українцям, аби вберегти свої родини від небезпечного захворювання.

Дифтерія – це інфекційна хвороба, небезпечніша за кір, бо смертність від неї набагато вища. За статистикою, з тисячі хворих дифтерією помирає від 50 до 100 людей. При захворюванні кором показник смертності становить приблизно 1,75 на 1000 осіб.

В Україні епідемія кору тривала в період з 1991-го по 1998 роки. Тоді захворіло близько 20 тисяч людей. Майже 700 осіб померло. В період з 2011-го по 2018 рік фіксувалося щороку від 2 до 8 випадків дифтерії. І в 2016 році у Києві було 2 хворих осіб.

Саме тому 18 зафіксованих випадків інфекції в Україні за один місяць – дуже багато. 15 інфікованих – студенти-іноземці Ужгородського національного університету.

Вірус вітчизняний чи завезений

За словами головного лікаря Ужгородської клінічної інфекційної лікарні Михайла Поляка, ці особи або не були щеплені в своїй країні від дифтерії, або не мають карт щеплень і відомостей про те, чи вакцинували їх від цієї хвороби. Попри це їх прийняли на навчання в Ужгородський національний університет. Ці студенти родом із Індії, де щороку фіксують до 1000 випадків захворювання на дифтерію.

«Приймати іноземних студентів без відповідних щеплень на навчання до українських вишів — це загроза національній безпеці», – вважає Михайло Поляк.

Однак загроза полягає не тільки у відсутності вакцинацій в іноземців. Як зазначив лікар-інфекціоніст Віктор Петров, що оглядав пацієнтів, студенти не завезли вірус з Батьківщини, а підхопили в Україні.

«Інкубаційний період дифтерії становить 3-10 днів, а інфіковані перебувають на Закарпатті більше місяця. Крім того, штам інфекції, який висіяли в пацієнтів, характерний для нашого регіону», - пояснив Петров.

За його словами, ситуація насправді дуже небезпечна. Хоча всі інфіковані в Ужгороді – іноземці, медики переживають, аби від них не інфікувалися українці, адже немає сформованого колективного імунітету.

Медичні довідки? Ні, не чули

На Закарпатті один із найнижчих рівнів вакцинації в Україні. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 1 жовтня 2019 року у регіоні щеплено тільки 34,8% дорослого населення. Менше щеплених тільки на території тимчасово окупованої Луганської області – 16,9% дорослого населення. Для порівняння: рівень вакцинації у Львівській області – 72,4%, у Запорізькій – 86,1%, у Сумській – 129,4%.

«За 9 місяців поточного року кількість відмов від щеплення збільшилась на 20%, – констатує головний лікар Ужгородської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк. – Для того, щоби склався колективний імунітет, треба мати не менше 95% щеплених від дифтерії».

Про критично низький рівень вакцинованості каже і студентка Ужгородського національного університету Марія.

«У моїй підгрупі з 11 осіб мають щеплення проти дифтерії тільки троє. Коли запахло смаженим, усі побігли до лікарняних кабінетів. На медичному факультеті оголосили 10-денний карантин для того, щоби студенти, які мали контакт з інфікованими, пройшли обстеження. Може хоч після цих випадків при прийомі на навчання почнуть просити медичні довідки», – сподівається дівчина.

Небезпека не спить

На Львівщині станом на 30 жовтня випадків дифтерії не зафіксовано. Попри удвічі вищий показник щеплень порівняно із Закарпатською областю подібні антивакцинаторські тенденції помітні і у Львівській області, констатує епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Тімко.

«Серед госпіталізованих за ніч в інфекційній лікарні дітей четверо не вакциновані через відмову. Запитую: чому? Одні чекають, поки організм зміцніє, інші не бачать потреби, ще хтось не довіряють своєму лікарю, який розповідає про вакцини. Висновок – буде спалах не лише дифтерії, кору, кашлюку, краснухи, епідпаротиту. Суспільство не чує порад щодо профілактики. Кожен має свою думку», – пояснює лікарка.

Небезпека дифтерії також полягає у тому, що інфікований може не одразу її виявити. Білий наліт на горлі часто ідентифікують як ангіну і підбирають неправильне лікування, що спричиняє прогресування хвороби.

Пережита хвороба може призвести до блокування дихальних шляхів, міокардиту (пошкодження серцевого м’яза), ураження нервової системи (параліч дихальних м’язів), інфекційно-токсичного шоку.

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – це вакцинація у дітей та ревакцинація у дорослих.

Згідно із календарем профілактичних щеплень, у 2,4 та 6 місяців дітям роблять щеплення вакциною АКДП. Ревакцинацію проводять у 18 місяців та у 6 років. Потім у 16 років щеплення робиться вакцинацією АДП-М, а після цього ревакцинацію треба повторювати кожні 10 років.

Якщо дорослому не робили щеплення, то потрібно провести триразову вакцинацію АДП-М. При цьому друге вакцинування має відбутися не менше ніж через 30 днів, а третє – через півроку.

При чому важливо знати, що вагітні чи жінки, які годують грудьми, можуть вакцинуватися. За інформацією МОЗ, вакцинація в комунальних закладах охорони здоров'я проводиться безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: