У Львові поруч монастиря Бернардинів облаштують громадський простір за 10 мільйонів (фото)

IMG_6787

У Львові між вулицею Винниченка та оборонним муром ансамблю Бернардинів планують провести капітальний ремонт та облаштувати тут громадський простір.

У Львові між вулицею Винниченка та оборонним муром ансамблю Бернардинів планують провести капітальний ремонт та облаштувати громадський простір.

Проект включатиме заміну покриття, облаштування імітації течії річки у рові довкола ансамлю Бернардинів, встановлення вуличних меблів і декоративного освітлення. Завершити роботи планують до 2021 року, передає кореспондент Дивись.info.

Новий погляд на історію

«Простір облаштований у східній частині монастирського комплексу Бернардинів. Упродовж  історії це місце було дуже вразливим у захисті від нападу ворогів, тому тут облаштували високий мур і оточили його ровом з водою. Власне цей вал та історичний контекст у цілому плануємо реконструювати, - пояснює в.о. начальника охорони історичного середовища Львівської міської ради Мар'яна Мороз.

І монастир, і державний архів укупі ...

Рельєф залишиться тим самим. Встановимо тільки нове покриття площі. Буде також збережено річку-потічок, яка рухатиметься по колу. Це додасть місцю рекреаційної привабливості. Львів'яни і гості міста зможуть проводити тут свій час і відпочивати. Будуть відновлені пагорби, насаджені кущі, дерева. Це забезпечить затінок у спекотну пору. Крім того, зі сторони північно-східної буде облаштовано пандус і відновлено сходи. Так само буде відновлено сходи у підземну частину».

Також Мар'яна Мороз наголосила, що простір важливо облаштувати, бо його територія - улюблена серед молоді. Крім того, ансамбль Бернардинів слугує прикладом, як ожне місце можна адаптувати до різних функцій. «Ця територія розташована поблизу монастиря Бернардинів, який цікавий тим, що адаптувався під різні роді упродовж існування. Колись настав момент, і на місці монастиря постав державний архів. Зараз тут є храм із дзвіницею, який використовує релігійна громада, так само поруч розташоване управління охорони історичного середовища розташоване.

Ми бачимо, що тут збереглися різні інституції. Це яскравий приклад, як місце можна адаптувати до різних функцій. Тому ми хочемо, щоб новий громадський простір доповнював це середовище і приносив користь львів’янам та гостям міста», - підсумувала Мар'яна Мороз.

Технічний погляд

Роботи на об'єкті розпочнуться вже наступного тижня, повідомляє Віталій Парфенюк, заступник директора компанії «ТЕРМОБУД-КИЇВ», що виграла тендер на облаштування громадського простору. «4 листопада на територію заходить важка техніка. У 2019 році виконаємо демонтаж і заллємо частину бетонної конструкції стіни, що повернута до вулиці Личаківської. Наступного року продовжимо демонтаж і завершимо монтажні роботи. Йдеться про заміну покриття, імітацію річки з течією, заміну містка, входу в підземний перехід, проходу по брамі. Також буде встановлено вуличні меблів з цінних порід дерева і декоративну підсвітку», - анонсує підрядник.

Як зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, друга важлива функція цього простору - історична. Саме тому роботи на об'єкті ведуться під археологічним наглядом.

Вартість робіт становитиме 10,5 млн грн. Роботи виконуватимуться за кошти міста.

Довідка. Комплекс монастиря та костелу бернардинів — історико-архітектурна пам'ятка, що знаходиться у Львові, на площі Соборній, 3-А.

Приміщення монастиря тепер належить Центральному державному історичному архіву у Львові, а храм святого Андрія Первозваного передано Українській греко-католицькій церкві.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: