Безневинні розваги чи смертний гріх: як відзначають Хеловін у світі

хеловін1

Чи не найбільш контраверсійне свято календаря - Дивись.info спробувала знайти відповідь, чи варто святкувати День мертвих з розмахом, чи краще утриматися від розваг у цю ніч взагалі.

Чи не найбільш контраверсійне свято календаря - Дивись.info спробувала знайти відповідь, чи варто святкувати День мертвих з розмахом, чи краще утриматися від розваг у цю ніч взагалі.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада кельти відзначали Новий рік. Саме Ірландії Хеловін і завдячує своєю популярністю. Сьогодні, крім Ірландії, гучними святкуваннями відзначають Хеловін у США, Канаді та Шотландії.

Дороге задоволення

У Північній Америці настільки масштабно відзначають День мертвих, що витрати на свято становлять левову частку місячного доходу сім'ї. За підрахунками Національної федерації з питань роздрібної торгівлі США, тільки на солодощі американці витратять близько 2,6 мільярда доларів. Ще близько 490 мільйонів доларів коштуватимуть костюми для домашніх улюбленців. Скільки американці витратять на костюми для дітей та дорослих, Федерація підрахувати не взялася.

Українці таких сум поки не готові витрачати, але асортимент вітчизняних супермаркетів напередодні Хеловіну зростає щороку також. В Україні свято дістало поширення після здобуття незалежності, разом із пожвавленням процесів американізації наприкінці XX ст.

Слов'янська альтернатива і ставлення церкви

Цікаво, що свято, подібне Хелловіну, існувало і у Київській Русі. Воно називалося  Навій День (від старослов’янського «навь» – мертвець, небіжчик, покійний, померлий) або Проводи і святкувалося навесні. Однак традиції святкування дещо відрізняються. У Навій День у слов'ян починалися обрядові відвідування могил з покладанням до них їжі, що тлумачилося як жертвоприношення.

Натомість у християнстві традиції святкування Хеловіну розцінюють як поклоніння сатані, пропаганду ідолопоклонства, розпусту, бісівські ритуали і людські жертвоприношення. Появу симпатій до Хеловіну в Україні пов'язують з періодом пострадянської духовної кризи в суспільстві та порівнюють з рухом «хіппі» (мається на увазі протестні настрої та бажання певної свободи самовираження).

Свідченням контраверсійного ставлення українців до Хеловіну стала заборона продукції із рекламою святкувань у Рівному в жовтні 2019 року.  Тоді представники духовних інституцій звернулися до міської влади із заявою про те, що така реклама наносить шкоду для мешканців Рівного, зокрема дітей та молоді, і пропагує суїцид та насилля. На бігборді, що став прецедентом, була зображена дівчина з закривавленими руками. Міська рада Рівного схвалила звернення і постановила заборону пропаганди Хеловіну в Рівному, в тому числі зовнішню рекламу та відзначення будь-яких заходів в закладах освіти і культури комунальної власності.

Хеловін у світі

Традиції святкування цього дня також суттєво різняться у світі, пише IPress. У Німеччині масові дійства на Хелловін відбуваються в замку Франкенштейна. Туди з'їжджаються тисячі людей. Гуляння за традиціями проходять з містичними персонажами та страхітливими декораціями цілу ніч. Чого не скажеш про іспанців, які святкують Хелловін аж три дні.

У Великобританії свята не уявляють без форту Емхест в місті Четем, де організовують спуски в підземні лабіринти, а організатори доповнюють дійство спеціальними «cюрпризами», аби більше вразити туристів.

Не виникає сумніву, що ніхто так не вміє святкувати Хелловін, як США та Канада. В цих країнах гуляння відбуваються з найбільшим розмахом: місцева влада прикрашає у  відповідному стилі вулиці, кожен житель намагається якнайхимерніше вбрати свою оселю, а «випрошування» дітьми цукерок таке ж поширене в кожному місті, як в Україні колядки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Австрії та Китаї, окрім тематичних вечірок, дотримуються й інших ритуалів. Китайці та австрійці перед сном ставлять на стіл воду, їжу та свічку, або ліхтарик. Вони вірять, що в цей день душі покійних предків, «подорожуючи» навідуються до своїх домівок. Ліхтар їм допомагає знайти дорогу в темряві, а їжа підживитися.

У Мексиці Хеллоуїн називають «Ель Діа де лос Муертос» або дні мертвих. Захід починається ввечері 31 жовтня і закінчується 2 листопада. Цей день люди проводять біля могил загиблих близьких, проводять пікніки і святкування в їх честь.

Японці замість Хелловіну відзначають фестиваль Обон, також відомий як Мацури або Урабон. Цей фестиваль присвячений духам предків. Червоні улани висять навколо області для святкувань, і свічки, що горять в ліхтарях, направляються плисти річками в моря.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: