Нові штрафи для водіїв через автокрісла: поліція задоволена, таксисти обурені

автокрісло

29 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон 1150, за яким перевезення дітей без автокрісел будуть карати штрафом. Штрафи накладатимуть на водіїв, які перевозять дітей віком до 12 років і зростом до 145 сантиметрів у машині без використання спеціальних засобів, які дозволяють зафіксувати дитину пасками безпеки.

За порушення правил перевезення водій отримає штраф у розмірі 30 неоподаткованих мінімумів, а це наразі 510 гривень. Покарання за повторне порушення –850 гривень.

У поліції такому закону зраділи, адже у правилах дорожнього руху вже давно прописані норми щодо перевезення дітей. Утім, за відсутності фінансового покарання, батьки часто нехтують цими правилами.

Командир 2 батальйону патрульної поліції Львівської області Роман Бліхарський наголошує: ухвалення такого закону чекали давно.

«Добре, що Верховна Рада внесла зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо звернутись до статистики, за 2019 рік, з січня по вересень, зафіксовано 304 ДТП за участю дітей. 270 травмовано, 19 загинуло. На колінах в автомобілі дитину возити не припустимо. Жодні руки не утримають її при ударі», – підсумував Роман Бліхарський.

Тобто під час зіткнення дитина може просто вислизнути з-під паска, який виготовлений під габарити дорослого пасажира, або пасок може завдати шкоди, адже буде діяти не на ті ділянки тіла.

У ПДР визначено, що забороняється перевозити:

- дітей, зріст яких менш як 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку;

- у транспортних засобах, обладнаних пасками безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу;

- дітей до 16-річного віку – в кузові будь-якого вантажного автомобіля;

- організовані групи дітей у темну пору доби.

У деяких країнах дитину не випишуть з пологового будинку до того моменту, поки батьки не покажуть, що в автомобілі правильно встановлено дитяче автокрісло. На Заході переконані, що такий пристрій є гарантією безпеки дитини в дорозі.

Оксана, мама 7-річного Максима та 2-річного Марка, втретє в пологовий збирається навесні. Новим законом трохи збентежена. Каже, що безпека і здоров’я її дітей на першому місці і вони мають автокрісла, але обидвох у сидячому положенні нудить, захитує. Тому в авто менший їздить лише в лежачому положенні.

«Автокрісел у лежачому положенні нема, лише для немовляток у напівсидячому. А незабаром у нас народиться третя дитина, і куди поставити ще третє авто крісло, не уявляю. В нашому авто на задніх сидіннях є два ремені безпеки, туди помістяться лише два автокрісла. Тож, мабуть, доведеться або возити когось на руках, або купувати більшу машину. Бо в нашій одночасно трьох дітей розмістити малореально», – каже Оксана.

Труднощі також можуть виникнути з автокріслами і в таксі. Адже цей закон буде стосуватись і їх. Андрій Корчинський, голова асоціації вільних профспілок автотранспортників України анонсує протести таксистів.

«Практично я собі не уявляю, як це може бути в таксі. Це фактично забирається одне місце. Де його возити, в багажник кидати, чи як? Це буде проблема. Щоби возити дитяче автокрісло в багажнику, таксистові треба купити великий автомобіль, аби його десь розмістити.

Як будуть таксисти реагувати, зараз сказати складно, бо нам треба зібрати раду, щоби бодай обговорити це питання. Але думаю, що реакція з боку таксистів буде негативною. Бо для тих авто, які використовують парки таксі зараз, важко буде розмістити автокрісло. Припустімо, його поставлять у багажник, а якщо клієнт має багаж, валізи? Що ми будемо робити в такому випадку? Будемо зобов’язувати всіх таксистів купувати багажник і те крісло наверх ставити?

Як на мене, ті закони, які зараз приймають, – повний нонсенс. Причина – законотворці далекі від того, в яких умовах ми живемо. Потрібно питати в депутатів, як це має практично виглядати, як втілити ці закони в життя. Бо якщо почнуть масово штрафувати таксистів, то я думаю, що вони будуть бунтувати. І це буде чергове незадоволення серед таксистів», – зазначив пан Андрій.

Водночас треба пам’ятати, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, використання дитячих автомобільних крісел знижує ризик отримання травм у ДТП на 70%, а рівень смертності – на 54%.

Довідка

Таке пристосування, як автокрісло, було винайдено в США ще 1935 року. В ті часи подібне пристосування викликало неймовірне захоплення. Однак уберегти дитину від травм під час аварії воно не могло. Все через кріплення: крісло утримувалося на сталевому пруті, який би просто викидав дитину вперед. Саме тому такі крісла часто називали «катапультами» Автомобільне крісло для дітей тоді позиціонувалося як звичайне комфортне сидіння, без будь-яких захисних функцій.

З 1935 року ці пристрої значно перетворилися і вже через чотири роки з'явилося перше крісло, яке було здатне утримувати малюка. З того моменту конструктори працювали над тим, щоби створити максимально безпечне сидіння. За роки вдосконалень нині автокрісла є захисними пристосуваннями, які гарантують комфорт для дитини.

Тетяна ЯВОРСЬКА

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: