Трудове навчання по-новому: львівські школярі незабаром отримають професійні студії

хендмейд

Простір кабінету трудового навчання буде поділено на п'ять зон. У кожній із них школярі зможуть обрати заняття до душі: кулінарія, моделювання, виготовлення виробів власними руками чи будь-що інше.

Простір кабінету трудового навчання буде поділено на п'ять зон. У кожній із них школярі зможуть обрати заняття до душі: кулінарія, моделювання чи хенд-мейд.

Студія розвитку професійної майстерності із зонованим простором незабаром з'явиться у загальноосвітній школі №7, що на вулиці Богдана Хмельницького у Львові. Учні школи виборюють можливість, згідно з власним баченням, облаштувати майстерні, взявши участь у конкурсі малих громадських проектів Львівської міської ради.

«Програма змінилася, а умови навчання - ні, - пояснює директорка СЗШ №7 Світлана Конькова. - Раніше для трудового навчання було передбачено два окремі кабінети – для хлопців і дівчат. У «чоловічому» кабінеті було розміщено старі радянських часів станки для столярних і слюсарних робіт, більшість із приладів не працювало і не були придатними до ремонту. Нова шкільна програма трудового навчання та технологій передбачає практичні навички з дизайну, креативного мислення. У приміщеннях, де застарілі шкільні меблі та обладнання, неналежне освітлення, відсутні інструменти та матеріали, цього навчитися неможливо».

Участь школи у конкурсі малих громадських проектів - це вже друга спроба устаткувати кабінет. Спершу учні розробили ідею та вирішили поборотися за втілення своєї мрії, - каже директорка. - Поділили наявне приміщення на зони, розробили кошторис - і подали до участі у проекті «Friendly School». Це суто львівський конкурс, у якому школярі змагаються за шанс удосконалити свою школу. Тоді вони пройшли перший тур, але у другому зійшли з дистанції. На цьому вирішили не зупинятися і звернулися до адміністрації з проханням подати ідею на конкурс малих громадських проектів Львова.

За словами педагога-організатора та ведучої авторки проекту Дзвенислави Яремкевич, переобладнання кабінету передбачає ремонт приміщення, придбання мобільних меблів, сучасного устаткування. Студія буде використовуватися під час уроків - для занять трудовим навчанням, мистецтвом і технологіями, після уроків – для гуртків, сеансів арт-терапії для дітей та дорослих.

Приміщення буде вміщати 5 зон: fashion-зона – там діти вчитимуться моделювати та шити одяг, робити зачіски; art-зона – там учні зможуть моделювати, ліпити; техно-зона – там працюватимуть за станками, ремонтуватимуть побутові прилади, у кулінарній зоні буде розміщено холодильник, плиту, мікрохвильову пічку - діти зможуть навчитися готувати їжу, сервувати стіл за правилами етикетиту і т.д; hand-made зона передбачає виготовлення виробів своїми руками – там буде розміщено матеріали, обладнання, зокрема клеєві пістолети.

30 учнів класу разом з двома вчителями можуть перебувати у цьому приміщенні. Кожна дитина класу обиратиме собі справу до душі. По 6 учнів зможуть займатися у кожній зоні.

«Серед чоловіків - багато професійних модельєрів, перукарів. Однак раніше хлопці не мали можливості на базі школи займатися справою до душі, а тільки виготовляли нікому не потрібні вироби. Ми хочемо, щоб діти на заняттях здобули необхідні навички для життя, - підсумовує Світлана Конькова. - Щоб діти розуміли, що роботою руками також можна добре заробляти у майбутньому, якщо постійно розвиватися».

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: