Подорожчання газу, е-посвідчення водія та нова митниця: найголовніші зміни у листопаді

pexels-photo-257754

Зростання цін на газ, оновлення Митної служби, запровадження е-водійських прав — все це очікує на українців у листопаді.

З 1 листопада в Україні зросли ціни на газ для промислових споживачів. В тестовому режимі запрацює проект з електронними посвідченнями водія та техпаспортами. Стартує робота оновленої Державної митної служби. Зміняться правила реєстрації народних депутатів: відтепер їм не платитимуть за прогули без поважної причини.

ІА Дивись.Info зібрала головні новації, які принесе українцям останній місяць осені 2019 року.

«Нафтогаз» різко підвищив ціну на газ для промисловості

НАК «Нафтогаз України» підвищила ціну на газ для промислових споживачів та інших суб'єктів господарювання на 18,4% -19,6% у порівнянні з жовтнем.

Запропоновані ціни на природний газ з ресурсу компанії диференційовані в залежності від обсягів закупівлі та умов оплати.

Залежно від цих показників, «Нафтогаз» пропонує газ за ціною 5,861 тис - 6,463 тис грн/тис. куб. м (без ПДВ і витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами).

«Така зміна зумовлена зростанням цін на газ на європейському ринку, звідки Україна імпортує газ. Так, ціни газу на європейських хабах з постачанням в листопаді перевищують поточні майже наполовину», - заявили в компанії.

Запрацює нова митна служба

З листопада запрацює оновлена Державна митна служба України. Основне завдання оновленої митниці – боротьба з корупцією та з контрабандою. Існуючі митні пости, які підпорядковуються ДФС, переведуть до Митної служби. Замість 26 митниць буде 16, а також лишаються окремо лабораторія і кінологічний центр.

Нові реквізити для сплати податків

Державна фіскальна служба, як і всі в Україні, переходить на міжнародний стандарт банківських розрахунків IBAN. Відповідно від 1 листопада змінюються й реквізити для сплати податків. Їх можна знайти на сайті ДФС, а також безпосередньо в податковій інспекції.

У жовтні місяці ще можна було сплачувати за старими реквізитами, однак від 1 листопада – винятково за новими.

Водійські права показуватимуть у смартфоні

З листопада українські водії зможуть створювати власні е-посвідчення та е-технічні паспорти за допомогою мобільного додатка.

Як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, у листопаді на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг буде доступний спеціальний додаток, за допомогою якого будь-який водій може створити електронний образ свого водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт).

Створити цей електронний «образ» можна буде лише із документів нового зразка - платистикових.

Водійські права та технічні паспорти радянського зразка, а також заламіновані, які видавалися у 1990-2000-х роках, не будуть доступні для оцифровування.

Ці електронні документи матимуть таку саму силу, що оригінали. Відтак, водіям, які матимуть е-посвідчення, не треба буде мати з собою ще й традиційні.

Поліцейські перевірятимуть посвідчення за допомогою спеціальних техзасобів через QR-коди.

Україна отримала безвіз із Домінікою

Українці та громадяни Домініки можуть вʼїжджати, виїжджати, прямувати транзитом та перебувати без віз на території держави іншої сторони протягом строку, що не перевищує 90 днів протягом 180 днів. Угодою передбачені безкоштовні довгострокові візи для перебування понад 90 днів.

Нові авіарейси зі Львова

З 9 листопада український лоукостер SkyUp запускає нові авіарейси між Львовом та французьким аеропортом «Париж-Бове». Авіарейси здійснюватимуть двічі на тиждень – щосереди та щосуботи.

Переліт зі Львова обійдеться у 1425 гривень. Вартість авіаквитків з «Парижу-Бове» складає 1671 гривню.

SkyUp також у листопаді запускає регулярні рейси до Тель-Авіва зі Львова та Запоріжжя. Рейси виконуватимуться щочетверга та щонеділі. З 24 листопада стартують польоти зі Львова, а з 5 грудня – з Запоріжжя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: