Театралізованим дійством у Львові відзначають річницю ЗУНР (фото)

IMG_6939

Сьогодні, 1 листопада, в Україні святкують 101 річницю створення Західно-Української Народної Республіки.

У Львові з нагоди свята триває урочисте зачитування тексту відозви УНР до народу Галичини і театралізована реконструкція подій 1918 року, передає кореспондент Дивись.info.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, на чолі з сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. Таким чином була створена Західно-Українська Народна Республіка.

Сьогодні, 1 листопада, 2019 року у Львові біля Ратуші з нагоди річниці члени ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять» зачитують відозву Української Національної ради до мешканців Галичини про проголошення ЗУНР. Також триває театралізована військово-історична реконструкція подій «Бої за столицю — Львів».

«Після розпаду Австро-Угорської імперії на теренах західної України, утворився вакуум влади. За Галичину почали змагатися українці і поляки, - трактує історичне підгрунтя 1918 року Макар Гаталяк, член ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам'ять». - І ось, навипередки, у ніч з 31 жовтня на 1 листопада вояки українського війська, в тому числі січові стрільці зайняли найбільш стратегічно важливі пункти Львова і всієї Галичини. На ранок 1 листопада вони проголосили створення Західноукраїнської Народної Республіки.

Зранку люди прокинулися і побачили блок-пост, зайняті будівлі, військових, які зверталися з відозвою УНР до народу Галичини. Вони закликали усіх: українців, поляків,німців, євреїв приєднатися до створення української держави. Усім гарантувалася рівноправність національна чи віросповідна. Вони закликали всіх надіслати своїх представників до УНР, щоб разом створити головний закон, правила проживання у державі

Товариство пошуку жертв війни і пам’яті у різних місцях Львова демонструє, як наочно виглядають ці блок-пости. Це були укрпілені осередки з кулеметами, мішками з піском. 1 листопада вже почалися перші сутички між поляками та українцями. Розпочалася польсько-українська війна».

До складу республіки увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам’янці-Подільському.

Після рішення Ради послів держав Антанти включити Східну Галичину до Польщі екзильний уряд припинив існування 15 березня 1923 року.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, «без фундаменту ЗУНРу не було би сьогоднішньої України, держави сильних».

«Саме тому сьогодні ми згадуємо події минулого століття, коли була зачитана відозва, яка дала старт західноукраїнській народній республіці», - підсумував мер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: