Рік по смерті Гандзюк: що відомо про розслідування на сьогодні

Катерина_Гандзюк

Сьогодні вшановують  пам'ять активістки Катерини Гандзюк, яка рік тому померла після 96 днів лікування.

У річницю її смерті в Україні відбудуться поминальні заходи, а також акція «Рік без Каті», яка пройде у понад 40 містах України і світу, о 19.00, повідомляють організатори на сторінці в соцмережі «Хто замовив Катю Гандзюк?». До акції долучаться українці в Німеччині, Чехії, Ізраїлі, Австрії, Єстонії.

Громадську активістку вбили, обливши сірчаною кислотою. Опіками було уражено 40% тіла.

4 листопада в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2 вона померла. За попередньою інформацією, після численних операцій обірвався тромб.

На всю країну вона стала відомою після того, як 31 липня під власним будинком її облили сірчаною кислотою. Як стверджували лікарі, опіки сягали таких розмірів, що вражали навіть закордонних колег.

У соцмережах критично ставляться до роботи правоохоронців у справі Каті Гандзюк. Зокрема колишня міністерка охорони здоров’я  Уляна Супрун зауважила: «А правоохоронні органи та міністр внутрішніх справ демонструють байдужість. Під час передвиборчої кампанії Володимир Зеленський згадував справу Каті Гандзюк як важливу. Але останні півроку не підтверджують його слів. Бачимо лише продовження ганебної традиції звітувати про «успіхи» в розслідуванні до річниці вбивства. Доки в країні не буде збудовано нову правоохоронну систему, в якій життя людини є цінним, в якій правила однакові для всіх незалежно від статусу чи кількості грошей, ніхто з нас не зможе почуватися в безпеці. І для цього не обов’язково бути активістом, переходити дорогу злочинцям чи не миритися з корупціонерами. Абсолютно кожен у зоні ризику. Комусь може просто не пощастити, як Кирилу Тлявову, у якого поцілили п’яні поліцейські».

Натомість, у прес-службі Національної поліції повідомляють, що слідчі провели у рамках своїх повноважень всі необхідні оперативно-розшукові заходи та експертизи.

«У ході розслідування вдалося встановити групу організаторів та виконавців злочину. А також місце, де придбали кислоту, якою і облили Гандзюк. Виконавці злочину були затримані і наразі відбувають покарання», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що виконавець і організатор злочину Сергій Торбін отримав покарання у вигляді 6,5 року позбавлення волі. Інші двоє учасників цього угруповання отримали, відповідно, 3 і 4 роки тюремного ув'язнення.

Як пояснюють у МВС, такі малі терміни виконавцям злочину обумовлені тим, що вони дали зізнання, уклали угоду з прокурором, співпрацювали зі слідством і розповіли, хто причетний до цього злочину. Це дозволило слідству виявити головних організаторів і оголосити раніше судимого за вбивство Олексія Левіна у розшук, підкреслили у відомстві.

Зазначається, що після смерті потерпілої Генеральна прокуратура ініціювала передачу справи слідчим Служби безпеки України, які повинні встановити замовників убивства Катерини Гандзюк. Відповідні матеріали справи поліція передала СБУ 5 листопада 2018 року.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

Також 11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. У ніч проти 15 лютого суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у розмірі 2 млн 497 тисяч 300 гривень. Заставу вніс адвокат Мангера.

25 квітня стало відомо, що Мангеру змінили підозру – на «замовлення завдання тілесних ушкоджень».

7 травня Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо п'ятьох осіб, підозрюваних у нападі на Гандзюк. 6 червня їм оголосили вироки: підбурювача та пособника нападу Сергія Торбіна засуджено до 6 років 6 місяців, безпосереднього виконавця Микиту Грабчука – до 6 років, пособників Володимира Васяновича і В’ячеслава Вишневського – до 4, а Віктора Горбунова – до 3 років позбавлення волі.

Довідка

Катерина Вікторівна Гандзюк народилась 17 червня 1985 в Херсоні. Була депутаткою Херсонської обласної ради V скликання та Херсонської міської ради VI скликання, громадська активістка у сфері доступу до публічної інформації, координаторка Центру політичних студій та аналітики в Херсонській області.

Після загибелі Катерини Українська школа політичних студій в 2018 заснували Щорічну стипендію за громадянську позицію ім. Катерини Гандзюк (на участь в УШПС).

Вела активну громадську і політичну діяльність.

2012 – стала співзасновницею Агенції громадянської журналістики «МОСТ». Сайт став майданчиком, що висвітлював проблеми місцевої політики, а пізніше став єдиним у регіоні ЗМІ, що сконцентрувався на моніторингу державних закупівель та витрачанні публічних фінансів. Команда Агенції громадянської журналістики «МОСТ» займалася антикорупційними та моніторинговими дослідженнями на Херсонщині.

З 2012 року займалася розвитком спорту у сільських районах Херсонщини, працюючи із школярами та шкільними вчителями фізкультури.

Займалась розробкою та розповсюдженням патріотичної зовнішньої реклами, спрямованої для мешканців окупованого Криму.

У листопаді 2016 року Катерину Гандзюк було призначено на посаду радника Херсонського міського голови та в.о. керуючої справами Виконавчого комітету Херсонської міської ради.

Протягом тривалого часу перебувала в конфлікті з проросійськими силами регіону, зокрема організація «Украинский выбор» Медведчука, КПУ.

Катерина Гандзюк також мала конфлікт з начальником Управління захисту економіки в Херсонській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Артемом Антощуком. 14 вересня 2017 року вона звинуватила його в корупції і вимаганні. Антощук подав позов проти Гандзюк про захист честі і гідності, який був частково задоволений.  Внаслідок гучного медіаскандалу Антощук втратив посаду.

У квітні 2018 року Катерина Гандзюк оприлюднила інформацію про те, що майже 200 громадян з підробними «посвідченнями журналістів» отримали в обласній поліції дозволи на володіння травматичною та газовою зброєю у 2014-2018 роках.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: