Львівські зооактивісти збирають кошти, щоб викупити в шапіто диких тварин

48234915_401

Поки на державному рівні немає заборони використання диких тварин у цирках, активісти намагаються забрати з неволі принаймні тих тварин, власники яких ідуть на співпрацю.

Забої внутрішніх органів та алкогольна інтоксикація можуть бути не тільки наслідками гучної вечірки. У такому становищі перебувають ведмеді, дикобрази, єноти та інші дикі звірі після видовищних циркових виступів.

І проблема полягає не тільки в тому, що поведінка тварин під час виступів, коли ведмедю доводиться їздити на велосипеді, а тигру стрибати через вогняне кільце, - неприродна апріорі. Найбільше жахають засоби, якими дресирувальники досягають такого ефекту.

«Для дресури використовують батоги та електрошокери, а також гаки і розпечений метал, - розповідає ІА Дивись.info львівський зоозахисник Орест Залипський. - Окрім того, жоден цирк не може забезпечити тваринам гідні умови утримання. Звірі до 80% життя проводять в крихітних вольєрах і буквально сходять з розуму та страждають на стереотипну поведінку.

Це захворювання ветеринари трактують як розумову відсталість. Тварини постійно повторюють якиїсь рух або розхитуються із боку в бік, тому що не орієнтуються у просторі».

Станом на листопад 2019 року в Україні використання диких тварин у стаціонарних цирках не заборонено Законом. Однак з 2017 року діє заборона пересувних шапіто. Така норма прописана в Законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

«Пересувний  звіринець – спеціально обладнані некапітальні споруди, тимчасові приміщення, транспорт, мобільні клітки, огорожі, інші пересувні конструкції, що використовуються закладами культури, цирками, пересувними цирками, гастрольними центрами та іншими особами для тримання і транспортування диких тварин з метою їх використання у цирковій, естрадній, розважальній діяльності (публічного і приватного характеру), а також для їх публічної демонстрації, залучення до показів, виставок, що не мають наукового значення», - йдеться у Законі.

Крім цього, у липні 2016 виконком Львівської міської ради прийняв постанову, згідно з якою місто не має права приймати пересувні цирки. Однак вже за декілька місяців підприємство «Продюсерський центр «Гастролі в Україні» звернулося до Львівського відділення АМКУ щодо «порушення прав економічної конкуренції та виграло справу. У березні 2017 Антимонопольний комітет скасував рішення виконкому Львівської міської ради про заборону пересувних цирків у місті. У жовтні 2019 року Виконавчий комітет львівської міськради знову визнав неприпустимою та заборонив експлуатацію тварин у цирках та дельфінаріях.

У свою чергу зооактивісти зрозуміли: повної заборони використання диких тварин у цирках досягнути поки не можуть, тож намагаються отримати поступові обмеження, періодично влаштовуючи акції протесту.

Частина шапіто, втративши надійний грунт під ногами, подалася гастролювати до європейських країн, де використання диких тварин дозволено.

Поки закону немає, зооактивістам забрати з неволі вдається тільки тих тварин, власники яких ідуть на співпрацю. При цьому частина шапіто, втративши надійний грунт під ногами, подалася гастроювати до європейських країн, де використання диких тварин дозволено. Зокрема, до Польщі.

При цьому частина шапіто, втративши надійний грунт під ногами, подалась гастроювати до європейських країн, де використання диких тварин дозволено. Зокрема, до Польщі.

За можливість викупити з шапіто і прилаштувати тварин до притулку бореться і львівський зоозахисник Орест Залипський.

Читайте також: Як у львівському парку «Знесіння» рятують тварин (фото)

«Для того, щоб Уряд ухвалив Закон про заборону експлуатації диких тварин у цирках у цілому по Україні необхідно, щоб держава до цього підготувалась як належить. Для цього треба мати можливість забезпечити тваринам проживання і харчування. Крім цього, є інша проблема: хоча стаціонарні цирки є державними, тварини у них мають приватних власників. У більшості випадків дресирувальники мають на них необхідні документи. Необхідно врахувати, що вони захочуть компенсацію за тварин.

Один із шапіто, з яким ми сконтактовувалися, на разі гастролює за кордоном, однак упродовж листопада планує повернутися до України та продати тварин. Ми домовилися, що викупимо єнотів, носух і дикобразів. Ціна життя - 200$ за одного. Всього 6 тварин», - додає Орест Залипський.

Зараз зоозахисна організація збирає кошти для порятунку звірів. Волонтерам вже вдалося зібрати 500 доларів, ще бракує — 700 доларів.

Зоозахисники просять небайдужих докластися до допомоги і запобігти потраплянню тварин до іншого шапіто або цирку.

Надіслати кошти можна на банківський рахунок 4188 3701 3402 3145 Orest Zalypskyi.

Досвід інших країн, однак, свідчить, що цирк може бути цілком успішним і без тварин. Часткова або повна заборона на використання диких тварин у цирку запроваджена вже в 27 європейських країнах.

В перелік країн, де така заборона діє, входять: Австрія, Болівія, Болгарія, Нідерланди, Мексика, Сербія, Сінгапур. У сусідній Польщі заборона на будь-яке використання дресированих тварин у цирку діє на рівні мерій, в тому числі у  Варшаві та Лодзі. 17 жовтня 2019 року до цього переліку підключилася також Словаччина. У світі є приклади цирків, які гастролюють і збирають аншлаги без номерів зі слонами та левами («Оз» (Австралія), «Золотий лев» (Китай), Cirque du Soleil (Канада).

Тривимірна голограма слона в цирку Roncalli

Цікаво, що попри відсутність заборони використання тварин на законодавчому рівні у Німеччині, є цирк, який сам відмовився від експлуатації тварин, замінивши їх голограмами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: