Рівень інтернет-свободи: Україна йде вгору, Росія котиться вниз

243095

Україна в рейтингу опинилася на одному рівні з Індією, Марокко, Малайзією та Угандою.

Україна потрапила у перелік країн з «частковою свободою» у рейтингу правозахисної організації Freedom House «Свобода в мережі — 2019».

Україна набрала 56 балів зі 100 – лише на один бал більше, ніж минулоріч, йдеться сайті організації.

Рейтинг будується за трьома критеріями: перешкода до доступу з боку влади, цензура і порушення прав користувача. До нього увійшли 65 країн, на які припадає 87% користувачів мережі в усьому світі. У звіті проаналізовано події за період від червня 2018 року до травня 2019.

Так, аналізуючи Україну, укладачі рейтингу зважили на блокування проросійських, сепаратистських і російських сайтів у лютому 2019 року; «розширення повноважень держави на цензуру» — законопроєкт про відповідальність ЗМІ за "мову ворожнечі"; масштабні кампанії з дезінформації, що супроводжувала президентські вибори, а також ситуацію з журналістами "Схем" і Генпрокуратурою, яка хотіла отримати доступ до їхніх телефонів.

У рейтингу також згадується можлива спроба втручання в компʼютерну систему Центральної виборчої комісії. «Перед президентськими виборами у квітні та травні 2019 року Центральна виборча комісія зіткнулася з хвилею кібератак, яка, імовірно, походила з Росії», — йдеться в доповіді.

У десятку найвільніших країн рейтингу увійшли: Ісландія, Естонія, Канада, Німеччина, Австралія, Сполучені Штати, Велика Британія, Франція, Вірменія та Грузія.

Водночас зазначається, що 33 з 65 країн зазнали погіршення свободи інтернету. Найбільші падіння показників спостерігалися в Судані і Казахстані. Покращення були зафіксовані в 16 країнах, при цьому найбільше зростання показників відбулося в Ефіопії.

Ситуація зі свободою інтернету в США також погіршилася. Китай четвертий рік поспіль стає найбільшим порушником свободи інтернету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: