Як виглядає останній львівський будинок, відремонтований за кошти міського бюджету (фото)

IMG_7215

У вівторок, 5 листопада, у Львові представники міської влади спільно з підрядниками родемонстрували результи реставраційних робіт на будинку за адресою вулиця Саксаганського, 11.

У вівторок, 5 листопада, у Львові представники міської влади спільно з підрядниками продемонстрували результати реставраційних робіт будинку на вул. Саксаганського, 11.

Як повідомила ІА Дивись.info начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, роботи на будинку винятково за кошти міського бюджету було проведено востаннє. Всі наступні ремонтні та реставраційні роботи буде здійснено за співфінансування мешканців будинків.

«Сьогодні представляємо закінчену реставрацію будівлі на розі Саксаганського, 11, - інформує Лілія Онищенко. -  Будинок є знаковим для Львова, це зразок пізньої сецесії. Твір 1909 року архітектора Владислава Підгородецького, котрий працював разом із скульптором Війтовичем. Другий прикрасив фасад скульптурами Атлантів. Війтович вчився у Римі і Відні, а працював у Львові. Сьогодні це житлове приміщення, на першому поверсі розміщені комерційні заклади».

Роботи виконувались протягом 2017−2019 років. За цей час проведено реставрацію фасадів (реставрація тиньку, балконів, декоративних елементів — ваз, карнизів, гірлянд, скульптур), вхідної брами, відновлено покрівлю та конструктивні елементи даху.

Особливо ретельно підрядники реставрували дах, наголошує Онищенко.

«За проектом будинок мав внутрішнє водовідведення, тобто на горищі були зроблені не ринви, а жолоби, по яких стікала вода. Ці жолоби колись протікали і їх невдало замінили — забрали і вивели ринвами. І дах почав протікати.

Увесь фасад був потрісканий, скульптури загрожували обвалом, в поганому стані були балкони, вази на горі ледве трималися, і було прикро дивитися на таку архітектуру в занедбаному стані. Тому тут проведено комплексну реставрацію», - пояснила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР.

Вартість робіт - 5,6 мільйонів гривень. Перемогу у тендері здобуло приватне підприємство «Володар-Маркет».

За словами очільниці підрядної організації Надії Мелети, у ході виконання роботи на об'єкті виникали додаткові завдання. «Зокрема, складність полягала в доставці матеріалів на покрівлю. Будівля не має спеціального вилазу на дах. Довелося виносити матеріали зі сторони вулиці Ярослава Стецька і переносили на нашу частину покрівлі. Гарантію на дах даємо 50 років», - запевнила Мелета.

Мешканці фінансово не долучалися до реставрації будинку. Як запевняють у міській раді, будинок на вулиці Саксаганського, 11 - останній, кошти для реставрації якого місто виділило у повному обсязі. Наступні роботи будуть проводитися за співфінансування міського бюджету та об'єднання мешканців будинків.

«Стіни, дах, фасади — це є спільна сумісна власність. Тому потрібно, щоб мешканці фінансово долучалися до цих робіт. Всі наступні об'єкти ми будемо реставрувати з дофінансуванням. Крім цього, вже відкрита програма по реставрації балконів, до 15 листопада приймаємо заявки. Це коштує 10 тисяч з балкону від мешканців, решту покриває місто», - підсумувала Онищенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: