Арешт Дубневича, роковини по Гандзюк і бійка Ляшка зі «слугою»: що відбулось за тиждень в Україні

Lyashko

Минулий тиждень в Україні виявився насичений на події – мітинги, суди та бійки. ІА Дивись.info підсумувала, яким же був початок листопада.

Кримінальні справи, про які говорили

Цього тижня, 4 листопада в Україні і за її межами, на головних площах 40 міст України та світу відбулась акція «Рік без Каті» до роковин смерті Катерини Гандзюк.

Нагадаємо, херсонську громадську діячку 31 липня 2018 року облили кислотою. Після численних операцій Катерина померла в лікарні. Замовників убивства досі офіційно не встановили.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на акції, присвячені річниці смерті херсонської активістки, пообіцявши знайти і покарати замовників нападу. Про це він написав у Facebook.

«Рік без Катерини Гандзюк. Усіх замовників буде знайдено й покарано. Обіцяю», - написав президент у дописі.

ДБР оголосило підозри, причетним до загибелі 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі. Зокрема інспектору поліції оголошено підозру у вбивстві, вчиненому через необережність. Загалом у рамках розслідування кримінального провадження щодо загибелі хлопчика оголошено підозри 4 особам. Про це у вівторок, 5 листопада, на брифінгу повідомив директор ДБР Роман Труба.

«У вбивстві Кирила Тлявова оголошено підозри 4 особам, і лише одному з правоохоронців оголошено підозру про вбивство, вчинене з необережності. На жаль, я прізвищ не називаю», – сказав Труба.

Він уточнив, що ці підозри остаточні, їх було оголошено у вівторок, 5 листопада.

Найгучніші бійки тижня: Ляшко-Герус і львівські фанати

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко побився з нардепом від «Слуги народу», главою комітету Верховної Ради з енергетики і ЖКГ Андрієм Герусом. Інцидент стався в аеропорту «Бориспіль», а участь у бійці брав ще й охоронець Ляшка. Герус написав у своєму фейсбуці, що Ляшко чекав на нього на летовищі нібито за вказівкою олігарха Ріната Ахметова, якому не вигідне зменшення вартості електроенергії та скасування схеми «Роттердам +».

Головне управління поліції в Київській області відкрило кримінальне провадження за фактом бійки колишнього голови фракції «Радикальної партії», екс-депутата Верховної Ради Олега Ляшка з головою комітету Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом в міжнародному аеропорту «Бориспіль».

Бійка фанатів 100 на 100 у Львові. У відділ поліції доставлено дванадцятьох учасників бійки – з них четверо львів’ян віком 20-22 роки, інші – іноземці. Під час припинення правопорушення травмовані двоє поліцейських, а також пошкоджено два службові автомобілі. За інформацією правоохоронців, у бійці взяли участь близькло сотні фанатів. Натомість портал Ultras.org.ua повідомляє в соцмережах про сотню учасників з боку ультрас «Карпат» і більше сотні – з боку французьких і, ймовірно, хорватських ультрас.

Повторна бійка сталась напередодні матчу між українською «Олександрією» та французьким «Сент-Етьєном» на площі Ринок ввечері. Інцидент трапився біля «Театру пива «Правда».

Депутатські перетрубації

Ірина Луценко написала заяву про припинення повноважень нардепа. Спочатку про це повідомили медіа, а згодом це підтвердила сама депутатка.

Луценко написала заяву через стан здоров'я та планує працювати у парламенті найближчого пленарного тижня.

У разі, якщо заяву Ірини Луценко буде підтримано ВР, до складу парламенту увійде №24 списку «Європейської солідарності» Наталія Бойко, яка наразі є представником від держави в наглядовій раді НАК «Нафтогаз України».

Цьогорічні подарунки від батька у ймовірної майбутньої нардепки перевищують 5 мільонів гривень.

Справа Дубневича. 2 листопада Вищий Антикорупційний суд обрав нардепу Ярославу Дубневичу, якого підозрюють у розкраданні понад 93 мільйонів гривень на схемі із закупівлями «Укрзалізницею» стрілочної продукції. Визначено запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 100 мільйонів гривень.

Дубневич після суду заявив, що не знає, як зможе знайти 100 мільйонів гривень.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду визначила для нардепа Ярослава Дубневича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави 90 мільйонів гривень.

Після оголошення підозри, народний депутат Ярослав Дубневич переписав підконтрольну йому фірму ТОВ «Агропромислове підприємство «Львівське» на свого сина Юрія. Водночас ця компанія є засновником «Коропорації КРТ», яка фігурує у кримінальному провадженні. Про це під час розгляду апеляційної скарги адвокатів Дубневича повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко.

Законотворчість

В уряді презентували оновлений проект держбюджету-2020. У доопрацьованому варіанті видаткова частина становить 1,195 трлн грн. Зокрема на сферу соціального забезпечення передбачено 294 млрд грн, на безпеку і оборону – 245,8 млрд, на освіту і науку - 145,1 млрд, на обслуговування держборгу - 141,5 млрд, на охорону здоров'я - 113,3 млрд, на дорожню інфраструктуру - 73,7 млрд.

7 листопада набув чинності Закон №1008 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», опублікований у парламентській газеті «Голос України» 6 листопада. Відповідно до закону, з дня набуття ним чинності припиняються повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а новий керівник секретаріату комісії призначається за результатами конкурсу.

Цим законом також передбачено скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб. Процедуру скорочення суддів зобов’язаний провести новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів до 7 квітня 2020 року. Відбір суддів буде проведено за критеріями професійної компетентності, доброчесності та етики. Судді Верховного Суду, які не пройдуть відбір, зможуть продовжити роботу в апеляційних судах. Крім того, законом передбачено створення комісії з питань доброчесності та етики. Ця комісія матиме повноваження ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, членів ВККС і Вищої ради правосуддя.

Західні країни не дуже схвально відгукнулися про судову реформу Зеленського. Посли Канади, Великої Британії, Німеччини та ЄС висловили занепокоєння законопроєктом про реформу судової системи в Україні.

Серед зауважень послів, зокрема, запланований повторний відбір суддів Верховного Суду та скорочення його кількості «без чіткої процедури та в незрозумілий термін», а також передбачуване підпорядкування нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) нереформованій Вищій раді правосуддя (ВРП).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: