6 здорових звичок, яких потрібно почати дотримуватися якомога раніше

Working at home
Фото: відкриті джерела

Захоплюєтесь людьми у хорошій фізичній формі? Тоді беріть з них приклад та працюйте над собою!

Всвіті зібрали найкращі здорові звички, яких потрібно дотримуватися задля здоров'я та гарного вигляду.

1. Вчасно лягати спати

Похожее изображение

Дорослій людині потрібно 8-9 годин сну. Саме такий період відпочинку допомагає зберігати високий рівень продуктивності і знижує ризик померти передчасно через захворювання.

Як розвинути звичку

Режим дня – це не порожній звук. Якщо лягати спати приблизно в один і той самий час, то поступово до потрібної години почне хилити у сон автоматично. Інша справа, що легко пропустити час відбою, якщо зайнятий чимось цікавим. На допомогу прийде будильник. Звичайно, ставити звукове повідомлення потрібно не на годину X. Налаштуйте його трохи заздалегідь, щоб залишився час на вечірні ритуали на кшталт чищення зубів чи читання.

При цьому краще не переглядати новини і не гортати стрічку соцмереж. Смартфон в принципі варто відкласти, адже блакитне підсвічування екрана може порушити вироблення гормону мелатоніну і перешкодити засинанню.

2. Робити зарядку

Картинки по запросу зарядка

Достатньо регулярно витрачати декілька хвилин на прості вправи, щоб відчути ефект. Зарядка покращує самопочуття, когнітивні здібності , допомагає зберігати м’язи гнучкими, сильними і здоровими.

Як розвинути звичку

На зарядку потрібно не так вже й багато часу. Тому виділіть його та починайте займатися. Якщо не готові вставати раніше заради традиційних ранкових вправ, перенесіть її на комфортний період. Зарядку зручно поєднувати з іншими справами. Наприклад, вирішили подивитися серію улюбленого серіалу або відео YouTube-блогера – витратьте цей час з користю.

3. Більше ходити

Картинки по запросу зарядка

Довгий час необхідним мінімумом вважалися 10 тисяч кроків. Останні дослідження цю догму похитнули. Однак незмінним залишається одне: ходити корисно, тому варто робити це регулярно. Прогулянки допомагають боротися зі стресом, покращують зір і продовжують тривалість життя.

Як розвинути звичку

Не треба різко вставати з дивана і вирушати у 20-кілометровий похід. Ваше завдання – рухатися сьогодні більше, ніж вчора. Зробити це просто і складно водночас, адже тут немає чарівного секрету. Щоб більше ходити, треба ходити.

Якщо ви заводите машину, щоб проїхати 2 кілометри, або їдете на громадському транспорті до сусіднього кварталу, маса можливостей для ходьби прихована саме тут.

4. Збалансовано харчуватися

Картинки по запросу Збалансовано харчуватися

Організм потребує білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів. Все це він отримує завдяки збалансованому різноманітному меню. Іншими словами, якщо ви день за днем ​​жуєте варену курячу грудку з огірком – це неправильне харчування. Так само як і раціон, що складається з булочок і шоколадок.

На вашому столі повинні бути овочі, крупи, м’ясо (або інші джерела білка, якщо ви вегетаріанець). Це допоможе залишатися здоровим і сповненим сил.

Як розвинути звичку

Здорову їжу часто вважають несмачною, але це несправедливо. Якщо відійти від фанатизму і тих самих варених грудок, виявиться, що можна їсти практично все. Відмовлятися від не надто корисних смаколиків не обов’язково, просто нехай вони складають не більше 20% вашого раціону.

Проти збалансованого меню зазвичай працює небажання витрачати час на організацію харчування і приготування. Але якщо ви налаштовані серйозно, то:

Почніть готувати самостійно. Це допоможе контролювати, що і скільки ви їсте.
Беріть їжу з собою. Якщо ви не взяли здоровий перекус, то замініть його шоколадкою, печивом або чимось подібним. В цьому немає нічого кримінального, поки такі продукти не починають витісняти іншу їжу.
Плануйте меню. Щоб харчування було різноманітним, треба розуміти, що ви їли вчора, а що опиниться на столі завтра.
Дійте поступово. Якщо ви вирішите за один раз перекроїти своє харчування, вам буде сумно, несмачно і прикро. Змінюйте звички плавно. Додайте порцію овочів до кожного прийому їжі. Перестаньте класти цукор в чай. У довгостроковій перспективі це вже великий внесок у здоров’я.

5. Тренувати мозок

Картинки по запросу Тренувати мозок

Для збереження молодості мозку його потрібно навантажувати роботою. Щоб процес був ефективнішим, ви повинні або пробувати щось нове, або вирішувати знайомі завдання незвичайними способами. У цьому випадку в мозку будуть формуватися нові нейрошляхи.

Важливий елемент розвитку мозку – читання. Книги роблять вас розумнішими, причому не тільки підручники. Навіть читання романів прокачує мозок на різних рівнях. Є й ще один бонус: воно ефективно бореться зі стресом. Досить 6 хвилин на день, щоб зменшити його рівень на 68%.

Крім того, книги допомагають сповільнити вікову втрату пам’яті, підвищують концентрацію, розвивають уяву і позитивно впливають на сон.

Як розвинути звичку

Виділіть хоча б 15 хвилин на день на вивчення чогось нового. Зубріть слова на іноземній мові, навчіться грати на музичному інструменті, ходіть новими маршрутами і досліджуйте місцевість, спробуйте якесь ремесло. Корисно все, що змушує вас мислити нестандартно.

Що стосується читання, тут важливі два моменти.

Виділіть час, коли ви будете читати книгу. Забороніть собі відволікатися на телефон і інтернет.
Знайдіть цікавий саме для вас твір. Нехай люди продовжують хизуватися у соцмережах, що читають літературу для справжніх інтелектуалів або тільки навчальні книги – вас не повинно це хвилювати. Якщо хочете порад, знайдіть однодумця зі схожим смаком.

6. Контролювати фінанси

Картинки по запросу Контролювати фінанси

Здавалося б, до чого тут здоров’я? Проблеми із фінансами підвищують рівень стресу і призводять до сварок. Все це згубно відбивається на психологічному і фізичному здоров’ї.

Крім того, через відсутність заощаджень ви можете звернутися до лікаря пізніше, ніж цього вимагає ситуація. Наприклад, півроку тому досить було поставити пломбу, а сьогодні потрібно видалити зуб.

Як розвинути звичку

Почати варто з фіксації всіх витрат, щоб розуміти, куди йдуть гроші і в якій кількості. Коли оволодієте цим мистецтвом, починайте складати бюджет на місяць і рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: