НАБУ затримало теперішніх і колишніх посадовців Нацбанку – голова НБУ терміново повертається в Україну

0dfb3aa634c0c9d43ae49330edf1ccd9

Вчора, 11 листопада, пізно ввечері, в ЗМІ з'явилась інформація, що співробітники НАБУ проводять обшуки у банку «Райффайзен Банк Аваль» і мають на меті затримати главу правління.

Про це повідомляло «Новое время» з посиланням на власні джерела.

«Співробітники НАБУ зараз знаходяться в офісі одного з найбільших банків України — «Райффайзен Банку», щоби затримати главу правління Олександра Писарука. Олександр Писарук — колишній перший заступник глави НБУ Валерії Гонтаревої, яка знаходиться в Лондоні. Натомість анонімний високопосадовець у «Раффайзені» підтвердив, що співробітники НАБУ справді знаходяться в офісі банку, проте відмовився повідомити деталі – з якої саме причини», – йдеться у повідомленні.

У виданні повідомляють, що Писарука звинувачують за статтею 191 Кримінального кодексу України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Нагадаємо, Писарук в 2014-2015 роках був першим заступником голови Національного банку Валерії Гонтаревої. До цього він з 1997 року працював у банку ING. Зокрема, в 2010—2014 роках був регіональним керівником цього банку в Центральній та Східній Європі.

Колишня голова Нацбанку Валерія Гонтарева прокоментувала затримання працівників НБУ у справі VAB Банку. Вона назвала дії НАБУ «терором», передає LIGA.net.

«Свавілля і терор міцнішає! Рефінансування VAB банку видавалося під відтік депозитів фізосіб і тільки на видачу сум у межах гарантованої суми ФГВФО. Тож це просто чергова помста!» – заявила Гонтарева.

«Знайдіть мої публічні виступи, включаючи останню промову у Верховній Раді 15 березня 2018 року, де я завжди говорила про пройдисвіта Бахматюка і його два банки! Замість Бахматюка і менеджменту цих банків НАБУ затримує Писарука – чесну людину і професіонала, справжнього реформатора, який очищав банківську систему, – зазначила Валерія Гонтарева. – Банк аграрного олігарха Олега Бахматюка отримав рефінансування на 1,2 млрд грн, однак вартість наданої застави виявилася значно меншою від цієї суми. Сам Бахматюк з України утік».

Згідно з офіційним повідомленням НАБУ, затримано 7 осіб, серед яких «колишні і чинні посадові особи НБУ, VAB Банку і приватних компаній, пов'язаних з бенефіціарами VAB».

Інвестиційний банкір Сергій Фурса ситуацію, що відбулася вчора, називає божевіллям і нонсенсом. Після інформації про присутність детективів НАБУ у «Райффайзен-банку» він написав пост у соцмережі: «Це дико. Це нонсенс. Це божевілля. Якщо хтось хоче остачно поховати інвестиційний клімат і порушувати співпрацю з МВФ, цей крок є логічним.

Майже не можливо знайти людину з кращою репутацією в українській банківській сфері. Але якщо і ринок землі, і співпраця з МВФ одночасно, то хоча б такі кроки виглядають послідовні...

Ех, тільки ми почали звикати до стабільності валюти... Але треба визнати, як і референдуми, це дуже по-венесуельськи...», - написав Фурса.

У зв'язку з затриманням посадовців НБУ голова Нацбанку Яків Смолій перервав закордонне відрядження і повертається в Україну. Про це повідомила у Facebook директор департаменту комунікацій НБУ Наталія Бондаренко.

«Уся команда керівництва НБУ на своїх робочих місцях. Жодних обшуків та затримань не було. Голова НБУ перервав закордонне відрядження та терміново повертається в Україну, щоби бути разом зі своєю командою», – йдеться у заяві.

Ця заява стала реакцією на повідомлення НАБУ про те, що воно спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою 11 листопада 2019 року затримало 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, який НБУ надав у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Довідка

АТ «Райффайзен Банк Аваль» зареєстровано 27 березня 1992 року, з жовтня 2005 року банк став частиною австрійської банківської групи Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ. Станом на 30 червня 2019 року група Райффайзен володіла 68,28% акцій банку, Європейський банк реконструкції і розвитку – 30%. Банк обслуговує 2,5 млн клієнтів. У нього є 499 відділень по всій Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: