У Польщі облили фарбою могили українських воїнів

2019-11-13_135705

Невідомі обмалювали фарбою на українському військовому цвинтарі у Пикуличах братську могилу, у якій спочивають бійці УПА.

Про це інформує polskieradio.pl.

На українському військовому цвинтарі у Пикуличах спочивають загиблі в’язні табору для військовополонених УГА і армії УНР (котрі під час польсько-більшовицької війни у 1920 році боролися з поляками проти росіян – ред.).

Однак у польських націоналістичних та антиукраїнських колах емоції викликають могили 47 воїнів УПА, котрі загинули у 1946-1947 роках у Бірчі та Лішній.

Саме братська могила солдатів УПА була сплюндрована наприкінці жовтня. Невідомі замалювали таблицю білою та червоною фарбою. Замальовані надгробки з прізвищами загиблих солдатів, а також викарбувані на хрестах герби України.

Крім могили воїнів УПА, була обмальована ще щонайменше одна могила.

Як пишуть журналісти, світлини спаплюженої братської могили вони одержали від особи з націоналістичними поглядами, яка підкреслила, що є «абсолютним противником знищення цвинтарів – радянських, німецьких, українських, будь-яких». Натомість, ця особа раніше отримала світлини від анонімного джерела.

Нагадаємо, що групи польських націоналістів у червні 2016 року намагалися зірвати релігійну процесію греко-католиків та православних, які після жалобного богослужіння за українських солдатів традиційно йшли до цвинтаря у Пикуличах.

Представник місцевої влади поїхав на цвинтар у Пикуличах, однак не виявив там слідів фарби. Як поінформовано журналістів, хтось раніше усунув її. Працівники адміністрації Перемишля не отримували також раніше інформації про осквернення могил. Однак, коли журналісти надіслали міській владі дві світлини, було підтверджено, що йдеться про той цвинтар і ті могили.

Це не перший акт вандалізму та осквернення братської могили на цвинтарі у Пикуличах. У травні 2016 року хтось помістив на ньому таблицю з написом: «У цьому місці поховані останки бандерівських бандитів, жорстоких катів, убивць невинних польських жінок і дітей».

Нагадаємо також, що за попередні роки у Польщі неодноразово невідомі плюндрували і знищували українські місця пам’яті та українські могили. У жодному випадку зловмисників не було затримано або покарано.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: