Україна може вийти з мінських угод, — Пристайко

_109653007_848339

Якщо під час зустрічі у нормандському форматі сторони не досягнуть згоди, Україна може вийти з мінських угод. При цьому дата спільного саміту між Україною, Росією, Францією та Німеччиною вже є, в Києві ж чекають на продуктивну розмову. 

Тим паче, всі умови для зустрічі лідерів «нормандської четвірки» Україна вже виконала. Це – провела розведення сил та погодила формулу Штайнмаєра. Про це глава МЗС України Вадим Пристайко розповів в інтерв’ю BBC.

«Ми розраховуємо на чітку розмову, щоб прийти і сказати: що ви реально хочете від нас. На таку розмову розраховує Володимир Зеленський», – наголосив міністр.

При цьому дипломат визнає: прориву на переговорах очікувати не варто. Найімовірніше, лідери лише поговорять та схвалять комюніке, проєкт якого вже попередньо погодили.

Проте, якщо зустріч буде зовсім нерезультативною, у Києві активно думатимуть, що робити далі.

«Варіанти, – каже Пристайко, – різні, аж до виходу з мінських угод».

«Україна може вийти з Мінська. Це дуже непопулярна заява і, напевно, знову не сподобається нашим західним партнерам. Але для нас Мінськ – не самоцінність. Самоцінність – наше виживання як нації. І якщо ми побачимо, що процес лише затягують, то рано чи пізно буде прийняте рішення про вихід з мінського процесу», – пояснив Пристайко.

Водночас, міністр наголосив: відмовитися від Мінська є дуже складним політичним рішенням.

Якщо ж на нього все ж таки доведеться піти, то Україні треба буде звертатися за миротворчою місією, точніше за peacekeeping – місією з підтримання миру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: