Служити чи не служити: що думають про відмову від призову строковиків військові експерти

sluzhba-v-armii-pro-povistki-ta-stroki-zasudzhenik20191002_4869

Українська влада вчергове заявила про можливість скасування призову до армії. Міністр оборони Андрій Загороднюк вважає, що Україна впевнено рухається до створення професійної армії.

«Це моя персональна мета. Це не буде скоро, це не буде протягом року, але це моя персональна мета – скасувати призов», – заявив міністр.

Не відставати вирішила і правляча партія – «Слуга народу». Голова фракції «слуг» у парламенті Давид Арахамія каже, що монобільшість уже працює над законодавчою ініціативою щодо скасування призову на військову службу, який будуть реалізовувати покроково.

«У нас є загальне бачення скасувати призов узагалі, коли виникне така можливість і фінансова, і, за спроможністю, по людях. Реалізувати це можна буде так: спочатку скоротити призов на 20% і замінити його на контрактну армію. Потім побачити, що у нас все нормально, що ми контролюємо процес, тоді скоротити ще на 20%. Тобто таким покроковим шляхом дійти можна до 100%», – пояснив Арахамія.

Хорошою і потрібною називає ініціативу військовий експерт Олег Жданов. Але, на його думку, зараз її втілити нереально: «Ми почали шлях до цього ще, напевне, в 2005 році, коли були перші спроби зблизитись з НАТО і взяти конкретно спрямування на Альянс. Що стосується висловлювання Загороднюка, то на сьогодні я скажу, що це просто балаканина. Людина навіть не розуміє, що якщо нині Збройні Сили відмовляться від призову, то вони просто вимруть. Без строковиків на сьогодні ЗСУ існувати не можуть. 3а 3 місяці на посаді міністр оборони не відповів на головне питання – яку армію він збирається будувати для України, яка модель? Документа військової реформи ми так і не побачили».

Ще один військовий експерт - керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко такої ж думки: «Скасувати призов строковиків до армії – точно не найближча перспектива. В країні війна, контрактників уже бракує. Якщо ми хочемо всі функції строковиків замінити контрактниками, то потрібно платити їм зарплату, забезпечити житлом – фінансове навантаження суттєво зростає. Всім відомо, що поністю контрактну армію може собі дозволити лише заможна держава».

Для того, щоби відмовитися від призову, потрібно настільки мотивувати молодих хлопців, щоби вони стояли в черзі до військкоматів, каже Олег Жданов.

«У нас воєнкоми бігають з арканом за строковиками, я вже мовчу про контрактників. Постійні облави, скандали – вони не можуть виконати план по строковиках. Це говорить про те, що держава стоїть спиною до побудови системи національної безпеки. Ніхто цим займатись не хоче», – констатує експерт.

«Якщо держава поставить в пріоритеті Збройні Сили і їхню боєздатність, то й за три роки можна і структурувати озброєні сили, і відмовитись від призову, і укомплектувати  до чисельності 80-90% контрактників, – розповідає Жданов. – Але сьогоднішній бюджет – це бюджет проїдання, мінімальний бюджет, при якому ЗСУ можуть жити. 5% від ВВП України. Але в цю суму входять Нацгвардія, поліція, СБУ, МВС. Уряд хвалиться рекордною сумою, яку виділили – 102 мільярди, але якщо помножити на коефіцієнт річної інфляції і коефіцієнт росту цін, то отримаємо суму меншу, ніж була 2019 року. То про який розвиток і мотивацію ми говоримо?»

«Тут суспільство має дати відповідь: чи готове воно йти на такі затрати? Особливо під час першого етапу – етапу формування і комплектації. Бо треба поміняти все кардинально. Треба побудувати військові бази, забезпечити службовим житлом нових військових (і жодних квартирних черг і нічого іншого не повинно бути). Є службове житло на час проходження служби. А потім такі виплати після закінчення контракту, що дозволяють людині придбати житло в будь якому місці де він хоче, – наголошує Олег Жданов. – Плюс рівень зарплати такий, що військовослужбовець має розуміти – за такі гроші він може відмовитись від надлишку споживання спиртного (бо його в будь-який час можуть викликати за тривогою), вести здоровий спосіб життя, щоб не втрачати фізичну форму, вести підготовку. Це все треба мотивувати».

Крім фінансування, слід звернути увагу і на інші питання, кажуть експерти. Перехід армії на професійну основу вимагає значних змін до законодавства, Конституції України, де записаний загальновійськовий обов’язок і статут, який залишився українській армії в спадок ще від радянської.

Народний депутат Михайло Бондар наголошує – строкова служба  потрібна ще й як своєрідна стартова підготовка, випробувальний термін: «Строкова служба є насамперед для тих хлопців і дівчат, які підуть, спробують і пізніше вирішать для себе: іти на контракт чи ні. Тому, я вважаю, що під час війни відмовлятися від призову вкрай нерозумно. В майбутньому, після перемоги, можна буде вернутися до цього питання».

Олександр Мусієнко вважає, що дискусію про повний перехід ЗСУ на професійну основу можна буде почати тоді, коли вже  війна буде йти до завершення і рівень загрози знизиться, а це не раніше, ніж через 5-7 років.

Довідка

Американці ще з 70-их років ХХ століття перевели військових на контрактну службу. Солдати США отримують солідні грошові винагороди за те, що постійно тренуються, вдосконалюють свої навички та фізичну форму. Все залежить від вислужених років, та навіть для початку молодий рядовий буде мати свої 2000 доларів за місяць.

У Польщі цього року Міністерство оборони підвищило заробітну плату солдатам та цивільним працівникам оборонного відомства. Середня зарплатня солдатів станосить нині 5530 злотих брутто (1300 євро).

Німецький генерал отримує близько 12275 євро, а рядовий – не менше 1430 євро за місяць.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: