Росія повернула захоплені українські кораблі

mil_in_ua_650x410_1_650x410_3_650x410

Повернення кораблів відбулося у «нейтральних водах».

Російська Федерація повернула Україні військові кораблі «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу», які були захоплені в Керченській протоці в 2018 році. Про це повідомляє  Міністерство закордонних справ РФ.

У російському МЗС зазначили, що 18 листопада відбулася передача українській стороні трьох кораблів ВМФ України.

«Зазначені кораблі є речовими доказами в триваючому в Росії кримінальному процесі про незаконний перетин нашого кордону. Їх передача на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв'язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів та їх знаходження на території Російської Федерації для продовження кримінального процесу не потрібно», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у неділю, 17 листопада, стало відомо, що російські силовики вивели з порту Керчі захоплені українські кораблі «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу». В російських ЗМІ писали, що кораблі готують до повернення в Україну.

Крім того, напередодні росЗМІ повідомили, що у Кремлі ухвалили рішення про повернення українських кораблів, які були захоплені в Керченській протоці. Зазначалося, що Росія та Україна домовилися про повернення кораблів до нормандського саміту. Пізніше в МЗС РФ заявили, що повернення кораблів не пов'язане з майбутнім самітом.

Після цього з'явилася інформація про те, що з портів «Південний» , «Чорноморськ» і «Одеса» за українськими військовими кораблями вийшли пошуково-рятувальний корабель «Сапфір» , а також буксири «Титан» і «Гайдамака».

Як відомо, кораблі «Бердянськ» , «Нікополь» та «Яни Капу» разом з екіпажем були взяті в полон російськими силовиками в 2018 році під час проходження Керченської протоки на шляху до порту в Маріуполі. У вересня Росія звільнила з полону 24 українських моряків, однак не повернула кораблі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: