Вчителі ​—​ менеджери соціального капіталу: підсумки Форуму і​нноваційної освіти INED 

0x0 (7)

15-16 листопада, у Центрі Шептицького УКУ, відбувся Форум інноваційної освіти INED, який втретє об’єднав понад 250 учасників, серед яких вихователі, вчителі, директори шкіл та громадські активісти.

Учасники мали можливість розглянути презентації про нові практики, обмінятися ідеями та подискутували про перспективи розвитку інклюзивного навчання в Україні.

Цьогоріч Форум поєднав три основні напрямки: впровадження інноваційних методик та технологій у навчання, розвиток інклюзивного навчання в Україні та сучасні методи формування соціального капіталу у закладах освіти. ​Серед організаторів Форуму – Простір освітніх ініціатив УКУ, Управління ІТ Львівської міської ради, Генеральний партнер Форуму – Міжнародний Фонд Відродження.

“​Міста, які сьогодні роблять ставку на освіту і розуміють її цінність - мають майбутнє. Сьогодні вчителі фактично творять нове покоління, яке формуватиме нашу країну через 10-20 років. Саме тому Форум- це дуже правильна модель навчання, де ми можемо найбільш ефективною приділити увагу інноваціям та служінню”. – зазначив заступник міського голови з питань розвитку ​Андрій Москаленко.

На учасників чекали екскурсії до інноваційних шкіл Львова, уроки толерантності та Школа викладацької майстерності від викладачів УКУ. Панельні дискусії, 10 майстер-класів на різні теми, серед яких використання додатків Google, 3D принтера, AR & VR-технологій у навчанні, партнерство педагогів та батьків, ​фізична та психологічна безпека дитини, ​питання інклюзії та комунікація від нуля. Експерти обмінювалися корисними порадами, ділилися власним досвідом та авторськими методиками.

Серед іноземних спікерів заходу – ​Шон-Патрік Лаветт – професор із комунікацій, керівник англомовної служби «Радіо Ватикан», ​Браян Лапса – доктор філософії Оксфордського університету, досліджує напрямок історії та філософії освіти, Йоштейн Скааре ​– засновник фонду для сприяння та розвитку музичної освіти в Норвегії - The Classband Foundation (Korps i Skolen), ​Ека Гегешидзе – експертка з питань неприбуткових організацій, політології, статистики, аналітичних навичок та управління, докторка наук економічного факультету Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі.

Вперше на Форумі підняли важливу тему соціального капіталу в освітніх закладах. За словами одного з організаторів Форуму, керівника центру забезпечення Світоглядного ядра УКУ, ​Ольги Матійчук​, процес накопичення соціального капіталу розпочинається у дитячому садку, продовжується у школі та університеті, формуючи у дітях ті неформальні цінності, які допомагають злагоджувати колективні дії у групах людей. Поняття довіри, діалогу, постійного розвитку учасників освітнього процесу, ініціативності, культури спілкування стають ключовими у творенні сучасного, інноваційного, інклюзивного та нового освітнього середовища в Україні.

До учасників звернулися керівниця Західноукраїнського представництва МФ "Відродження" ​Оксана Дащаківська: ​"Соціальний капітал- річ, яка потребує певного соціального простору. Таким простором є наші школи! Там, де ми вчимося будувати стосунки, довіряти один одному і пронувати нові цінності. З розвитком IT технологій все частіше фізичний простір перетинається з віртуальним. Технології і мережі мають функцію, яку повинен мати соціальний капітал – обмін знаннями і цінностями. Часто, ми говоримо одне, робимо інше, а в мережі діти бачать третє, в результаті ми отримуємо не соціальний капітал, а нестійкість нашого суспільства. Те, що ми робимо ​оффлайн ​і онлайн не повинно суперечити один одному. Тому сьогодні ви не просто вчителі, ви менеджери соціального капіталу! Ті, хто допомагає його творити, комунікувати з дітьми цінності і практики, які є важливою передумовою нашого існування як суспільства”.

За словами організаторів, Форум спрямований на комунікацію освітян між собою, поширення нових ідей, ділення досвідом та народження нових освітніх проєктів. ​“Форум виявився дуже актуальним – ​розповідає Андрій Бучко, вчитель історії, правознавства і громадянської освіти “Рава- руської школи-гімназії”​. – Сьогодні вимоги дітей стосуються технологій, креативних підходів та інновацій. Вчителю потрібно бути зацікавленим і мати бажання застосовувати ці нові методи. По- іншому, не вдасться донести дітям, те, що ми хочемо. Я не розумів як можна використати на моїх предметах технології віртуальної реальності, але під час майстер- класу в мене одразу виникли ідеї як це можна поєднати з освітньо-виховним процесом, так, щоб було цікаво і учням і вчителям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: