Ведмеді в Карпатах не можуть заснути. Чи загрожує безсоння їхньому здоров’ю

5-4-1
фото з відкритих джерел

Через теплу осінь у Карпатах не можуть заснути ведмеді. Про це повідомив Володимир Бучко, заступника директора Галицького національного природного парку на Івано-Франківщині, на території якого діє Центр реабілітації диких тварин.

Через теплу осінь у Карпатах не можуть заснути ведмеді. Про це повідомив Володимир Бучко, заступник директора Галицького національного природного парку на Івано-Франківщині, на території якого діє Центр реабілітації диких тварин.

Однак ситуація не є дуже аномальною. Як розповідає завідувачка відділу наукової роботи Київського зоологічного парку Марина Шквиря, Україна завжди була з зоні достатньо м’якого клімату: «Це нормальна ситуація. Інше питання – чому вони йдуть спати? Просто зникає можливість здобувати їжу. Не тому, що стає холодно, адже вони нормально переносять холодну температуру, а тому, що зникає їжа. Якщо ведмедеві викладати їжу в одному місці і його годувати, то він не ляже спати поки там їжа не закінчиться».

Внаслідок зміни клімату всі синоптичні спостереження і народні прикмети трохи посунулись. І тому зараз важко передбачити, коли піде сніг, зауважує науковець Марина Шквиря. Відповідно, тварини частіше лягають спати пізно або лягають на короткий період.

«Для ведмедя це в рамках норми і їм взагалі не обов’язково спати щозими. Це просто зимовий сон, не сплячка як у бабаків чи кажанів. Вони не сплять настільки глибоко. Для ведмедів є абсолютно нормально спочатку довгий час не спати. Це залежить просто від  надходження їжі. Вони можуть заснути на місяць (це про дику природу) чи на три тижні, трохи поспати, а потім знову прокинутись, погуляти», – каже пані Марина.

У притулку для ведмедів «Домажир» спляль вже майже всі ведмеді. А хто не спить, то готується. Дві-три тварини можуть вийти поїсти, їх підгодовують.  Одна ведмедиця сама собі вирила барліг і там спить. Про це розповіла менеджерка притулку для ведмедів Ольга Сидорів: «Те, що деякі ведмеді не сплять, нема нічого аномального. В нас є дві нові тваринки і ми не знаємо чи вони взагалі будуть спати. До нас їх лише надавно привезли».

Як зауважує зоологиня Марина Шквиря, в притулках просто імітують дику природу і стараються по мірі того, як вже холодніє, зменшувати раціон, щоби ведмідь готувався до сплячки. Якщо він готовий заснути, то він йде спати. Однак є різні випадки, залежно від стану конкретного ведмедя.

«Якщо 20 років тому, до зміни клімату, була б аномально тепла осінь, ведмідь теж би не лягав спати або прокинувся би під час потепління. Зараз просто міняється частота цієї події. Сама подія – не лягати спати чи лягати пізніше, чи лягати на короткий термін – це нормально. Інше питання, що часто останні роки дивна осінь, дивна зима.

За останні 15 років завжди в грудні, січні, лютому ведмеді прокидалися. Все залежить від того, наскільки глибокий сніг і морози. І чи є доступ у тварин до корму.

Небезпечним натомість є ведмідь-шатун. Це ведмідь, який мав певні проблеми зі здоров’ям або голодував. Чи ліг не готовий спати, а його розбудили браконьєри або лісоруби. Він прокидається, а харчів нема. Такі ситуації небезпечні. Для України це, щоправда, рідкість, – розповідає Марина Шквиря. – Це більш притаманно Сибіру чи Алясці».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: