На місці колишнього горілчаного магазину у Львові відкриють сучасну медіатеку (фото)

IMG_8953

Міські бібліотеки зовсім скоро мають перетворитися з книгозбірень на місця для генерування ідей, йдеться у програмі «Львів 2020». 12 бібліотек вже осучаснено, на 6-ти об'єктах ще тривають ремонтні роботи.

Зокрема, йдеться про історичну будівлю №175 на вулиці Богдана Хмельницького, передає кореспондент Дивись.info.

Це двоповерхова кам'яниця зі стрільчастою вежею, збудована 1890 роках, де розташовувалася адміністрація горілчаної фабрики, конкурентки фірми Бачевського. Згодом у кам'яниці відкрили дитячу бібліотеку №27.

Осучаснити бібіліотеку підрядник обіцяє до кінця 2019 року, на це міська влада виділила 4,17 мільйона гривень.

«На даний момент у будівлі відбувається ремонт внутрішніх під’їздів, реставрація фасаду, ремонт стічної системи. Цей будинок є історичним, тому він потребує більшої уваги до себе, - звітує архітекторка проекту Ольга Криворучко. – Дітки отримають більший зал, де можна буде провести лекції, дивитися презентацію, кінопоказ. Також є менші кімнати для індивідуальних занять, де можуть проводитися гуртки або читання».

За словами Ольги Криворучко, план проекту напрацьовувався разом з громадою. Мешканці вносили свої корективи і формули ідеї.

«Громада прагнула адаптувати бібіліотеку до більшої кількості сучаних функцій. Адже класична бібліотека має класиний поділ, а ми мали пристосувати проект до різних способів проводження часу», - пояснила архітекторка.

Відповідно до проекту бібліотека отримає багато зелені і світла, спеціальний подіум для театралізованих дійств, багато зручних ніш для читання, вмонтованих в книжкові стелажі, спеціальну зелену гірку для найменших відвідувачів.

Інновації неможливо втілити в життя без дотримання сучасних вимог безпеки, зауважує в.о. начальника управління культури ЛМР Наталія Бунда.

«Для цього будівлю буде оснащено сучасною пожежною сигналізацією. Також підрядники встановлюють нові електромережі, системи вентиляції, водовідвелення, водопостачання, кондиціонування.

Бібліотека №27 – одна з найактивніших у Львові. Район Підзамче компактний, громада регулярно бере участь у заходах. Тут проводиться величезна культурна робота з дітьми, в тому числі за участі школи та церкви. Ми сподіваємося, що бібліотека після ремонту приверне увагу ще більшої аудиторії», – пояснила Наталія Бунда.

Серед новацій – відмова від книгосховищ. Бібліотека передбачає великі читальні зали, люди матимуть доступ до усіх книжок, передбачено зони, де можна усамітнитися і почитати книжку.

«Паралельно з інфраструктурним проектом ми працюємо щодо створення єдиного електронного читацького квитка. Сподіваємося, що завдяки цьому також збільшимо кількість відвідувачів. Працює тут дуже мудрий колектив, приходять натхненні діти», - каже очільниця управління культури.

Роботи на об'єкті тривають із серпня. Тендерна процедура тривала півроку, але за чотири місяці підрядники вже виконали левову частку роботи.

Готували проект з акцентом на інклюзивні методи. Тобто це не прото робота з дітьми, що мають вади або інвалідність, це стосується про інклюзію усіх дітей. Про сосбистий підхід до кожного. Це радше про контент, а не про форму. Але що стосуться інфраструктури, то  в проекті передбачено спеціальні санвузли, широкі дверні отвори, пандуси. Наші бібліотеки працюють з різними дітками, аутистами в тому числі».

За словами міського голови Львова Андрія Садового, мешканці Підзамче потенційно будуть проводити в медіатеці багато часу.

«Ми робимо все для того, щоб жителі почувалися комфортно, мали змогу пізнавати себе, ставати мудрішими, вдосконалюватися. Є чітка мета. Ми маємо 40 бібіліотек у Львові. 12 вже відремонтовано, на Сихові створено цілі лабораторії для дітей.

Цікаво, що колись тут був горілчаний магазин. А зараз замість горілки – бібліотека», – підкреслив мер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: