Облрада закликає президента та уряд припинити імпорт електроенергії з країни - агресора

IMG_2336

Депутати Львівської облради звернулися до Президента України, Прем'єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Генерального прокурора України щодо закупівлі електроенергії в Російській Федерації та обмеження виробництва української електроенергії.

У своєму зверненні депутати вказують, що 5 листопада в компанії НЕК «Укренерго» визнали, що обмежують вироблення через імпорт електроенергії з Росії.

«Такі дії стали можливими внаслідок прийняття монобільшістю партії «Слуга народу» у Верховній Раді 18.09.2019 року Закону України  «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», який дозволив закуповувати українським споживачам імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. Двосторонні договори є ринком, що задовольняє основний попит на електроенергію споживачів (близько 65% від загального обсягу попиту). В останній раз імпорт електроенергії здійснювався у 2015 році на тлі зупинення постачання вугілля з Донбасу в обсягах, необхідних для постачання електрики до окупованого Криму. З огляду на збройну агресію Російської Федерації, що триває ось уже шостий рік поспіль, та «гібридну» інформаційну війну Росії проти України практично в усіх сферах діяльності нашої держави, такі дії з боку чинного керівництва Української держави мають всі ознаки державної зради та підриву економічних інтересів у виробництві електроенергії», йдеться у зверненні.

Депутати також наголошують, що за результатами липня – листопада обсяги імпорту з РФ та Білорусі зросли з 103 млнк Втг (липень) до 669 млнк Втг (поточний режим листопада), тобто у 6,5 раза. Основним постачальником електроенергії з РФ є ТОВ «Юнайтед Енерджі» (з орбіти Ігоря Коломойського), постачальники з Білорусі представлені переліком з- понад 10-тикомпаній. Загальний обсяг поставки електроенергії з РФ та Білорусі при відсутності будь-яких обмежень з боку НЕК «Укренерго» може складати 2 808 млнк Втг на місяць (у 8 разів більше ніж фактично було отримано в жовтні 2019р), у тому числі: Білорусь – щомісячно 648 млнк Втг, РФ – щомісячно 2 160 млнк Втг.

«Електроенергія, що постачається з Білорусі, виробляється з російського газу, який іде за ціною 127 дол./тис. м3. Електроенергія, що постачається з РФ, виробляється на 70% з газу, що йде за внутрішніми оптовими цінами 74 дол./тис. м3. Ціна газу в Україні для промисловості за публічною офертою НАК «Нафтогаз України» складає на листопад 2019 року 235 дол./тис. м3. Зазначені обсяги (2808 млнк Втг щомісячно) можуть призвести до зупинки 80% вугільної галузі України або принаймні трьох із чотирьох атомних електростанцій», - йдеться у заерненні.

Відтак, депутати закликають керівництво країни ініціювати відміну новел до Закону України  «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», що уможливили імпорт електроенергії з країни агресора а також просять Генерального прокурора України надати належну правову оцінку ухваленим змінам до закону.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: