На Львівщині утричі зросла кількість спалахів кишкових інфекцій

original-696x465

Впродовж 2019 року на Львівщині було зафіксовано 22 спалахи гострих кишкових інфекцій у закладах громадського харчування.

Постраждали 266 осіб, з них – 62 дитини. Порівняно з попередніми роками кількість масових отруєнь зросла.

Причини такої ситуації з’ясовували у ЛОДА. Як розповів начальник Головного управління державної служби України з питань безпечності продуктів та захисту споживачів у Львівській області Євген Баркит, за фактами масових отруєнь поліція відкрила 12 кримінальних проваджень. 7 закладів сплатили штрафів на загальну суму 190 тисяч гривень.

«З червня проведено комісійне обстеження 123 закладів громадського харчування. І у 121 закладі ми виявили порушення. Потім відбулося ще 12 позапланових перевірок. Під час них виявлено ідентичні порушення, які були безпосередньо під час спалахів. До 6 грудня плануємо перевірити ще 10 об’єктів, також вже маємо 9 закладів харчування, які включені у план перевірок на наступний рік», – розповів Євген Баркит.

За словами директора ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Романа Павліва, основна причина масових отруєннь у закладах громадського харчування є ігнорування елементарних санітарних норм, недотримання технологічних процесів під час приготування їжі та відсутність контролю керівництва за працівниками, це робиться хіба що у примусовому порядку.

«Всі розслідування показують, що персонал не обізнаний ні щодо гігієнічних норм та режимів утримання закладу знає, як дотримуватися технологічних режимів, гігієни, утримувати в чистоті заклад, ні щодо дезінфекції та дератизації. Часто заклади порушують асортимент товару, який можуть виготовляти і при цьому не мають достатньо приміщень та технологічного інвентаря. Таке враження, що працівники не проходять медоглядів. Вони йдуть до лікарів уже під час проведення розслідувань, коли вже епідслужба змушує їх це зробити. Хоча цих осіб не можна допускати до роботи без проходження медоглядів. У мене таке враження, що їх набирають з вулиці, аби було кому виконувати роботу», – розповів Роман Павлів.

Він нагадав, що для попередження спалахів кишкових інфекцій на Львівшині ще 2017 року розробили Комплексний план з профілактики інфекційних захворювань, який діє до 2021 року. Однак заклади громадського харчування не дотримуються перелічених у ньому приписів, а місцева влада їх виконання не контролює.

«Якби суб’єкти господарювання і місцева влада дотримувалися цього плану, то, напевно, такої кількості спалахів на Львівщині не було б. А цього року їх кількість зросла втричі. Тому треба посилити контроль за виконанням цього плану», – заявив Роман Павлів.

Крім цього, 2019 року з 486 перевірених шкіл у Львівській області санітарних норм у харчоблоках не дотримувались 55%. Кількість кишкових інфекційних захворювань у школах зросла втричі: у 2017 році зафіксували 7 спалахів, а цьогоріч вже 22.

Голова Львівської ОДА Маркіян Мальський дав доручення начальнику Держпродспоживслужби провести комісійні обстеження закладів громадського харчування та навчальних закладів до 1 грудня 2019 року, а також посилити контроль під час різдвяних свят.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: