В УКУ готуватимуть правників. Вчитимуть етичних норм і обіцяють західні стандарти

76695117_424024191809304_2810385685196832768_n

Український католицький університет відкриває бакалаврську програму з права. Нова освітня програма триватиме чотири роки, за підсумками яких випускники отримають диплом державного зразка.

Перший набір на програму заплановано на 2020 рік. Університет випускатиме 50 юристів-бакалаврів.

Про це сьогодні, 20 вересня, розповіли на зустрічі учасники презентації програми.

Директор Школи права УКУ, адвокат Іван Городиський розповідає, що ключові проблеми закладаються на рівні університету. Тому дуже бракує закладів в юридичній освіті: «Суспільству бракує ціннісно орієнтованих програм з права, щоб готували юристів не просто таких, що знають норми закону. Це мають бути професіонали, які зможуть протистояти тим негативним явищам і спокусам, які є в суспільстіві»

Перший проректор Українського католицького університету Тарас Добко розповідає, що будь-яка нова програма для університету це відповідальний крок, особливо – бакалаврська: «Революція Гідності показала дві сфери, які потребують особливої уваги з боку Католицького університету, який сповідує дуже чіткі цінності. Це сфери, які виявилися найбільш вразливими: сфера державного управління і сфера права. Ми побачили, що ці дві сфери не працюють достатньо, щоби забезпечити в Україні справедливість і верховенство права. Запит суспільства – ось основна причина, чому був створений бакалаврат права», – каже Тарас Добко.

Бакалаврат з права заручився підтримкою партнерів з юридичної компанії «Астерс». Партнер юридичної фірми, член Дорадчої ради Школи права Маркіян Ключковський брав активну участь у формуванні бакалаврату. І каже, що дуже потрібно, щоб юридичні фірми підтримували такі проекти не лише стратегічно, але й фінансово.

«Це можливо найкраща новина для українського юридичного ринку за останній час. Я зустрічають в своїй роботі вже з продуктом юридичного ринку. І бачу, що 130 юридичних факультетів наповнюють ринок кількістю, але не завжди якістю, – розповідає Ключковський. – Для нас важливо, щоб ті люди, які приходять в юридичну професію, мали не лише фундамент теоретичних юридичних знань, а (що
важливіше) мали етичний і ціннісний фундамент. Важливо, щоб вони розуміли, що виграти окрему справу це не є найголовніше. Найголовніше – це верховенство права, бо в ньому полягає весь успіх правової системи. У людей, які будуть тут навчатися, повинен бути особистий ціннісний фундамент і нульовий рівень толерантності до корупції, до плагіату і тих речей, які зараз є буденними».

В університеті обіцяють, що багато юристів-волонтерів будуть ділитись своїми знаннями зі студентами, і це покладе певний тренд, коли досвідчені юристи-практики будуть ділитись своїм досвідом з молодими студентами-правниками.

При розробці курсу консультувались із провідними юридичним фірмами України, розповідає Світлана Хилюк (адвокатка, завідувачка кафедри теорії права і прав людини УКУ): «Перше, що відрізняє цю програму від інших – це акцент на етичні складові. Ми знаємо, що важко вчити знання, ще важче – тренувати навички, і зовсім складно – вчити цінності. Ключовим у бакалаврській програмі буде акцент на цінностях, в основі яких буде закладений християнський світогляд.

За основу взята програма, яку розробляли 4 американських і 4 європейських професорів. Вона була адаптована до тих якісних стандартів, які є в УКУ. Пройшла багаторазову верифікацію з практичними працівниками. Для нас важливо, щоб виписку до диплома розуміли не лише на пострадянськму просторі, а й на захід від нашого кордону. Тому ми й виходили із світових стандартів, які втілювались в топових правничих школах Західної Європи і Сполучених Штатів», – каже Хилюк.

На початку на навчання наберуть 50 студентів – саме таким є ліцензійний обсяг. Вартість за рік навчання – 60 тисяч гривень. Разом із тим в університеті наголошують, що пропонують для студентів знижку та обіцяють іти назустріч найбільш здібним. Щороку юридичні фірми виділятимуть студентам близько десятка стипендій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: