Замок «Паланок» відремонтують із допомогою Євросоюзу: як виглядатиме пам'ятка

21765240_520480624954635_8361963034218420991_n

Замок «Паланок» на Закарпатті відремонтують на умовах співфінансування: частину коштів сплатить Мукачівський історичний музей, а 80 тисяч євро виділить Європейський Союз.

Як повідомляє пресслужба Мукачівського історичного музею, така співпраця відбудеться в межах міжнародного проєкту «Смарт-музей – сучасні форми представлення культурної спадщини».

«За словами директора Мукачівського історичного музею Михайла Белеканича на замок «Паланок» в рамках проєкту шляхом співфінансування передбачено 108 тисяч євро, з яких 25 тисяч – кошти Мукачівського історичного музею. За грантові гроші – 80 тисяч євро – капітально відреставрують два корпуси у нижньому дворі замку загальною площею близько 400 кв. метрів», - йдеться у повідомленні.

Насамперед тут повністю планують перекрити дах, укріпити фасади стін, замінити вікна та двері. Капітальний ремонт приміщень заплановано як всередині, так і ззовні корпусів. Після ремонту кімнати приміщень наповнять новими смартекспозиціями. Зокрема, планують облаштувати кінотеатр, де демонструватимуть відеофільми про історію «Паланку». У планах також інтерактивна анімація та уроки краєзнавства для дітей в ігровій формі.

У верхньому дворі замку хочуть створити експозицію замку «Паланок» у форматі 3D-моделей, придбають Touch Screen монітори та закуплять відповідну техніку, що дасть змогу екскурсоводам цікавіше розповідати про історичну фортецю. Також планують придбати два спеціальні широкоформатні екрани, на яких демонструватимуться відео- та фотоматеріали про музеї, які є учасниками проекту.

Проєкт реалізовується за підтримки Європейського Союзу в межах Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020» та спрямований на залучення жителів та гостей цільових регіонів до вивчення культури й історії у сучасному інтерактивному форматі.

Загальний бюджет проєкту становить 800 тисяч євро. Сума гранту Європейського Союзу – 721 тисяча євро, з яких партнери в Україні отримають близько 280 тисяч євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: