Комфорт передусім: як виглядали львівські потяги 100 років тому (фото)

1609891

У мережі опублікували фото і відео Люкс Торпеди — рейкового автобуса, який курсував на залізницях міжвоєнної Польщі, зокрема, і до Львова.

Світлини на своїй сторінці у Facebook оприлюднив депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич. 

За словами депутата, деякі моделі транспорту з минулого століття були швидшими і комфортнішими за сучасні зразки. Максимальна швидкість потяга досягала 120 км/год, але конструкційна в експлуатації була встановлена 115 км/год. В цілому ж швидкість руху досягала 100-105 км/год. Середня швидкість при використанні автомотрис була значно вище, ніж у звичайних паровозів. Так, швидкий поїзд на ділянці Львів-Красне долав за годину 75 км. А при використанні автомотрис середня швидкість на цих ділянках становила 90 км/год. Швидкий рух забезпечувала і наявність двох кабін — в протилежних кінцях «торпеди». У кожному з них сидів машиніст, який керував «своїм» двигуном.

За квиток на Люкс Торпеду доводилося віддавати майже пів зарплати

Така конструкція дозволяла уникати тривалого маневрування на вузлових станціях, коли автобус повинен був рухатися в протилежну сторону. Не треба було відчіплювати і переганяти локомотив. Кабіни в обох кінцях вагона з'єднувалися світловою та звуковою сигналізацією.

Люкс Торпеда - рейковий автобус який курсував на залізницях міжвоєнної Польщі. Фото Ігор Зінкевич.

Перші «торпеди» поєднували Краків з модним курортом європейського рівня Закопане. У 1936 році поїзд проїхав цю відстань (150 кілометрів) за 2 години і 18 хвилин — рекорд, не побитий і досі!

Пізніше були відкриті рейси «Краків-Варшава», «Варшава-Катовіце», «Варшава-Лодзь», «Львів-Закопане» та інші. На Галичині станом на літо 1939 «торпеди» обслуговували маршрути «Львів-Стрий-Дрогобич-Борислав», «Львів-Галич-Станіслав-Коломия», «Львів-Красне-Золочів-Тернопіль» і «Тернопіль-Чортків-Заліщики».

На жаль, Друга світова війна стала початком кінця цих залізничних автобусних експресів

Цікаво, що прийнята нещодавно класифікація пасажирських поїздів «Укрзалізниці» передбачає, що швидкі експреси рухаються з маршрутною швидкістю 70-90 км/год, а звичайні пасажирські і приміські — 50-70 км/год.

«Відстань в 195 км від Львова до Коломиї Люкс-торпеда долала за 2 години і 10 хвилин. Сучасний поїзд «Москва-Софія» проходить цю ж відстань за 3 години 25 хвилин, причому робить на одну зупинку менше. А пасажирський «Львів-Чернівці» витрачає на ці ж 195 км 6 годин і 52 хвилини.

Зазначимо, що квиток від Варшави до Кракова коштував майже 40 злотих, в той час як середня місячна зарплата в кінці 1930-х становила 100 злотих.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: