Якщо українці захочуть, то Різдво святкуватимемо 25 грудня, - Епіфаній

rizdvo-2
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній заявив, що Різдво можна святкувати за григоріанським календарем 25 грудня. 

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній заявив, що Різдво можна святкувати за григоріанським календарем 25 грудня.

Про це з повідомляє Релігійно-інформаційна служба.

Митрополит вважає, що зараз важко уявити, скільки часу знадобиться, щоб змінити святкування цього великого свята зі звичного нам 7 січня.

"Більшість помісних православних церков святкують Різдво за новим, григоріанським календарем. І ми це можемо робити в майбутньому, якщо це буде сприймати український народ. Якщо християни в Україні почнуть святкувати Різдво 25 грудня, незабаром можна буде і говорити про зміни в Церкві. Якщо Церква побачить, що більшість православних християн в Україні готові сприйняти це, хочуть святкувати саме за новим стилем, тоді не виникне жодних проблем", - додав Епіфаній.

Як зазначає 24 канал, минулого року митрополит Епіфаній озвучував таку ж позицію – лише за згоди українського народу. Водночас він додавав, що питання про перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня поки є не на часі. За його словами, це потрібно втілювати у життя поступово, інакше у суспільстві може статися розкол.

"Якщо говорити про якісь рішучі реформи, ми наближаємося до святкування Різдва Христового та є календарне питання – можемо ми в Україні 25 грудня святкувати Різдво чи ні? Це може посіяти смуту, це може внести розкол, і тому я стою на таких позиціях, що ми повинні реформуватися розумно, мудро, щоб не внести знову якийсь розкол у церкву", – зауважив він.

Телеканал "Прямий" нагадує, що в Україні з 2017 року 25 грудня є офіційним вихідним днем. Верховна Рада України 16 листопада 2017 року ухвалила закон про оголошення вихідним 25 грудня. В Україні вихідним є і 7 січня, коли відзначають Різдво Христове за юліанським календарем (святкують Православна церква України, Російська і її підрозділи, зокрема в Україні УПЦ (МП), а також Грузинська, Сербська, Польська і Єрусалимська православні церкви; крім того, в Україні 7 січня святкує Різдво і Українська греко-католицька церква).

Раніше Різдво за григоріанським і новоюліанським календарями, яке відзначають не лише римо-католики, але й протестанти і представники низки помісних православних церков 25 грудня, було в Україні робочим днем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: