«Народний мер» окупованої Горлівки виявився українським розвідником - ЗМІ

medium
Едуард Матюха (праворуч) під час презентації книги секретаря Компартії «ДНР» Станіслава Ретинського, Горлівка, 28 червня 2019 року Фото: Сайт Компартії «ДНР»

Колишній «народний мер» Горлівки на Донеччині Едуард Матюха повернувся на підконтрольну Україні територію, бо є українським розвідником і працював 5 років серед бойовиків.

Про це повідомляє «Громадське», цю інформацію в ефірі підтвердив представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Вадим Скибицький.

«Дійсно, Едуард — це та людина, яка надавала необхідну інформацію про реальну ситуацію на окупованих територіях», — сказав Скибицький.

Матюха нетривалий час був «народним мером» Горлівки, але пішов з цієї посади через суперечки бойовиків. Розвідник каже, що це й було його завдання — посварити їх. Згодом він став першим секретарем міського комітету «Компартії» так званої «ДНР».

Матюха розповів, що збирав інформацію про злочини Росії та заводив контакти з російськими комуністами. За його словами, проросійські невизнані анклави (Абхазія, Північна Осетія, Придністров'я, «ДНР» і «ЛНР») координуються Кремлем через КПРФ, у партії навіть є відповідальна за це людина — депутат Тайсан Казбек Кучуковіч.

Український розвідник зокрема дізнався, що з цим депутатом та іншими комуністами формуються російські «гуманітарні конвої», в які включають автомобілі із готівкою для самоназваних республік Донбасу.

Загалом Матюха збирав свідчення про участь Росії та Кремля у війні на Донбасі. Він стверджує, що Москва має план «Б» щодо Донбасу — проведення референдуму про включення «ДНР» і «ЛНР» до складу Росії, якщо Україна не піде на політичні поступки — в реалізації Мінських угод та особливого статусу Донбасу.

Також розвідник запевняє, що Москва розглядає й інший план — створення так званої «Новоросії» із військовим захопленням Харкова та Одеси.

Також у повідомленні йдеться, що дружина Матюхи нічого не знала про роботу розвідника чоловіка й останні 5 років думала, що він працює на бойовиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: