«Смачна сімка» від Марти Госовської

Screenshot_11-696x463-696x463

Львів полонить серця. Львів руйнує стереотипи. Кава, бруківка, легенди та традиції. Та це ще не все! Готуйтеся до знайомства з іншим Львовом! Пиво, драйв, мультикультуралізм, креатив та сучасність.

Це затишне й водночас динамічне місто вас здивує! За 48 годин у місті Лева ви відчуєте себе в самісінькому центрі Європи, десь поміж Віднем, Краковом та Парижем, зануритеся в живу атмосферу міста і вже назавжди залишитеся трохи львів’янином.

Поїхали? Чи полетіли!

Де поселитися?

Скинути дорожній баласт, розпакувати валізи, освіжитися в душі та, сповненими сил і цікавості, нарешті вирушити на побачення зі Львовом. Тож оптимальний для туриста варіант – одразу ж визначитися із помешканням. У місті достатньо luxury-готелів із чотирма-п’ятьма зірочками. Варто зупинити свій вибір на тих, що розташовані у центрі, аби сповна відчути атмосферу міста користати з оптимального транспортного сполучення насолодитися прогулянками пішки зануритися в мальовничий простір ренесансної та барокової архітектури

Конгрес арт-готель «BankHotel» 

вулиця Листопадового Чину, 8

Один із найновіших львівських готелів з бездоганною репутацією та цікавою історією. Він розташований у будинку колишнього австро-угорського банку. Власники зробили все, аби гармонійно поєднати первинну концепцію приміщення та сучасну обстановку. Приємним бонусом для гостей готелю є ресторан на терасі, з якої відкривається приголомшлива панорама міста. Серед львів’ян модно приходити сюди на сніданки – вони навдивовижу смачні й різноманітні!

Сусідить BANKHOTEL із знаменитим Будинком учених, колишнім шляхетським казино. Тут  фантастичні інтер’єри. Тож обов’язково зазирніть сюди, аби зробити декілька неймовірних світлин для свого Instagram.

Ferenc Hotel & Restaurant

вулиця Ференца Ліста, 4

Для поціновувачів стильного лофту пропонуємо зовсім новий, відкритий щойно 2019 року чотиризірковий готель «Ференц». Високі стелі будинку ХІХ століття, сучасні дизайнерські номери, атмосфера натхнення і затишку. Щось нове, заховане у старовині – так позиціонують своє дітище творці готелю. Тихий центр – те, за що обирають його гості. Близькість до всіх туристичних стежок і жодного зайвого шуму під вікнами – вагома перевага для тих, хто після активного та багатого враженнями дня шукає спокою та відпочинку.

Як познайомитись зі справжнім Львовом? 

Де заночувати – визначилися. А тепер власне те, для чого долали понад 500 кілометрів із Києва до Львова. Пропонуємо калейдоскоп із семи найатмосферніших закладів, які відкриють вам душу цього багатогранного міста.

  1. Кав’ярня-ресторація Шкоцька: Львівське ретро

просп. Шевченка, 27

Щоби вам по-справжньому засмакував Львів – розпочинайте свій гастротур саме з «Шкоцької»! Заклад славиться доброю галицькою кухнею, яка увібрала у себе українські, польські та єврейські кулінарні традиції. Ресторація тут була ще у тридцятих роках минулого століття і її собі облюбувала Львівська математична школа для проведення позаштатних засідань чи то пак – кавувань з олівчиком, як писав Стефан Банах, найвідоміший представник школи. Науковці писали свої формули просто на столах і серветках, аж поки дружина пана Банаха не придбала їм спеціальний записник – «Шотландську книгу». Тож атмосфера тут особлива, що не кажіть! Раджу скуштувати м’ясо, яке тут готують без жиру, на розпеченому камені, а також мій улюблений салат з вугрем – у Львові такого більше нема ніде)!

  1. Світ кави: куди ж без неї у місті Лева?!

Площа Ринок, 30

Площа Катедральна, 6

У Львові дихають не повітрям – тут весь життєвий простір виповнює експресивний аромат свіжозмеленої кави. Незліченна кількість концептуальних кав’ярень породжує здорову конкуренцію. Проте еталонними та улюбленими для львів’ян залишаються кав’ярні мінімережі «Світ кави» – на площі Ринок і на Катедральній. До речі, саме «Світ Кави» на Ринку визнано Найкращою кав’ярнею року на Lviv Coffee Festival 2019. Хочете побачити, як народжується довершений напій? Підгледіти магію обсмажування зелених зерен на суперпрофесійному ростері? Здійснити навколосвітню подорож кавовою картою, у якій понад три десятки сортів арабіки з плантацій Кенії, Бразилії, Гондурасу, Ефіопії, Гватемали та Мексики? Зазирніть у «Світ кави» на Ринку, яку більше полюбляє молодь, чи біля Катедри, де часто можна побачити поважне львівське панство.

  1.     Дуже висока кухня: ше один креатив від Холдингу емоцій «!FEST»

пл. Ринок

У найбільш несподіваному ресторані Львова вам запропонують створити свою унікальну страву. Тут ви не знайдете звичного меню – лише перелік інгредієнтів; тут немає офіціантів – з вами розмовлятимуть професійні кухарі. Власне вони спільно з клієнтом продумують майбутню страву, яка б засмакувала гостеві саме в цей момент часу. А відкрита кухня дозволяє відвідувачам спостерігати за процесом приготування саме їхнього замовлення. Цей новий концептуальний заклад розмістився на самісінькому горищі Венеційської кам’яниці. Ця будівля, до речі, відома двома іншими – найбільш засекреченими – ресторанами холдингу: тут конспіруються «Криївка» та «Масони/ Найдорожча ресторація Галичини». Дизайнери зберегли в інтер’єрі «Дуже високої кухні» цю особливу атмосферу стриху, тож кухня тут справді на висоті – в обидвох значеннях цього слова.

  1. П’яте підземелля: потрапити в середньовічну легенду 

площа Ринок, 5

Новий львівський ресторан обіцяє захоплюючу мандрівку у часі та просторі. У «П’ятому підземеллі» місто нарешті привідкриває гостям таємничий і містичний світ своїх катакомб. Там, де назавжди схована річка Полтва, де досі чути шепіт молитов середньовічних монахів-єзуїтів, де лицар Тевтонського ордену колись заховав свій меч.

* Скуштуйте апетитні страви середньовічної кухні, наприклад, м'ясо на кілках, що подається у глиняній посудині з розпеченим вугіллям.

  • Сфотографуйтеся в рясі монаха та відчуйте себе по-королівськи в короні й на троні.
  • Спробуйте видобути лицарський меч, що намертво застряг у камені. Можливо, саме ви нащадок цього давнього лицаря? Тоді вас обов’язково привітають безкоштовним кухлем доброго пива.
  1. «Tante Sophie»: на равлики до Софії 

вул. Друкарська, 6А (на розі Друкарської і Лесі Українки)

Знамениту «Тітоньку Софію» легко відшукати за помітними здалеку синіми дверима. Відчинивши їх, ви вмить потрапите в романтичний французький Прованс. І так-так! Львів’яни також полюбляють екзотичних равликів. Проте цей вишуканий делікатес – повністю місцевий продукт: «маленький сірий равлик» – одна із найсмачніших равликових порід – вирощується на фермі Тітоньки неподалік Львова в екологічно чистій місцині. Якщо ви їдете з Києва автомобілем, то можете дорогою завітати й на цю равликову ферму, щоби побачити, як вирощують молюсків та скуштувати делікатесні страви у Tante Snails.

  1. «36 По»: п’ять поверхів дива

площа Ринок, 36

Мабуть, найбільш неоднозначний заклад у нашому переліку: пафосний, помпезний, скандальний та суперечливий. Це справжній ресторанний дім, що зайняв усі п’ять поверхів історичної кам’яниці. Колись тут, на пл. Ринок, 36, мешкав польський князь та французький маршал Юзеф Понятовський. Звідси й назва комплексу. Велетенський акваріум з акулою, скляний рояль, що грає від коливань води, та вражаючий тропічний дизайн – так багато дивовиж на метр квадратний, мабуть, не побачите більше ніде. Відвідувачі часто обирають рибний ресторан на третьому поверсі. Любите живу музику – тоді вам на другий поверх. А якщо обожнюєте п’янкий аромат екзотичних квітів – то піднімайтесь аж на п’ятий і ви потрапите в живу оранжерею. На панорамній терасі, з якої видно чи не весь Львів, часто влаштовують запальні вечірки під відкритим небом. І це ще одна родзинка цього ресторану, що обіцяє дивувати знову й знову.

  1. Львіварня. Бо Львів – це не тільки площа Ринок 

вул. Клепарівська, 18

Львіварня – нова позначка на туристичній мапі міста. Це сучасний арт-простір із хмільною, понад трьохсотлітньою історією: саме у цій споруді львівські монахи-єзуїти варили пиво ще з 1715 року. Сьогодні середньовічна пивоварня перетворилася на яскравий і живий музейно-культурний комплекс. І хай вас не лякає слово музей! Тут вам гостинно запропонують продегустувати найрізноманітніші сорти пива та навіть дозволять власноруч його зварити. На вихідних у приміщенні «Львіварні» звучить сучасна і класична музика, відбуваються вечірні кінопокази. Тут організовують найцікавіші виставки сучасних митців, концерти і, звичайно ж, пивні фестивалі. А хочете – можна просто посидіти із кухлем хмільного та погомоніти з друзями.

Бути у Львові та не побувати у «Львіварні»? Це must see!

І на прощання

Не відмовте собі в особливому, хоч і несподівано простому задоволенні – прогуляйтеся пішою вулицею Лесі Українки. Зазирніть навмання у будь-яку кав’ярню – і вона нашепче вам щось дуже особисте про Львів і про вас у цьому місті. Замовте львівський сирник чи віденський штрудель. Відчуйте Львів на смак. Саме тут місто стає по-домашньому затишним. Поміж цих кам’яних будинків, посеред цих вузьких настроєвих вуличок відчуйте себе вдома.

Обов’язково, загляньте у Вірменський дворик. Там натрапите на маленький, проте дуже атмосферний заклад «Пара Джанов і Портвейн». Львів криє в собі розкішний пласт ще й вірменської культури! Проте на перехресті сходу й заходу у калейдоскопі культур місту вдалося виплавити самобутній неповторний простір, зберегти власне обличчя. Львів вабить живим українським колоритом, гостинно зустрічає друзів і завжди залишає щось несказаним – до наступної зустрічі.

Марта ГОСОВСЬКА і Дана РОМАНЧУК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: