УКУ збиратиме гроші на стипендію, названу іменем героя Небесної сотні

ipz

Другий рік поспіль Україна долучається до відомої у всьому світі ініціативи  Giving Tuesday (Щедрий Вівторок), коли мільйони людей у понад 154 країнах світу влаштовують акції на користь благодійних організацій, розповідають про це в соціальних мережах із закликом робити добрі справи.

Цьогоріч, 3 грудня, в рамках глобального руху Giving Tuesday вчергове відбудеться святкування Всеукраїнського дня добрих справ, до якого долучиться і Український католицький університет, - повідомляють у прес-службі УКУ.

«Оскільки наш університет дбає про розвиток якісних, міждисциплінарних наукових досліджень у царині гуманітаристики, зокрема історії, у цей день ми збиратимемо кошти у Докторський фонд для щорічної аспірантської стипендії імені Героя Небесної Сотні, Героя України Богдана Сольчаника.

Долучитися до Всеукраїнського дня добрих справ та пожертвувати на стипендійний фонд імені Богдана Сольчаника можна за посиланням.

У 2016 році Український католицький університет у пам’ять про свого викладача Богдана Сольчаника, героя Небесної Сотні, заснував першу для Університету стипендію для навчання на докторській програмі УКУ. Докторська стипендія імені Богдана Сольчаника щороку присвоюється найкращому аспірантові, який демонструє високі академічні результати, має опубліковані чи прийняті до друку наукові статті в авторитетних українських і закордонних виданнях, веде активне публічне наукове і громадське життя, перевага надається аспірантам, які застосовують у дисертаційному дослідженні міждисциплінарний підхід.

За рішенням Вченої ради першим лауреатом стипендії імені Богдана Сольчаника став Іван Альмес (Львівщина), аспірант другого року навчання докторської програми з історії. Тема дисертаційного дослідження Івана Альмеса «Книга в соціокультурному просторі чернечих спільнот Львівської єпархії XVII-XVIII ст.»

У 2017 р. лауреатом стипендії за рішенням Вченої ради стала Неллі Холтобіна, аспірантка кафедри Світової історії нового і новітнього часу другого року навчання за спеціальністю: «Історія та археологія». Тема дисертаційного дослідження Неллі Холтобіної (Харків) «Англійський дискурс про Росію початку 19 століття: подорожі Едварда Деніела Кларка та Томаса Роберта Вільсона».

Довідка: Богдан Сольчаник – молодий поет, науковець і викладач УКУ, який загинув від кулі снайпера на Майдані Незалежності в Києві 20 лютого 2014 року під час Революції Гідності. Богдан готувався до захисту дисертації на тему «Виборчі практики в малому західноукраїнському місті 1965–2006 роки». З перших днів Євромайдану Богдан Сольчаник був у числі тих активістів, які у мирний спосіб відстоювали своє право на гідність та протестували проти режиму Януковича.

Ярослав Грицак, відомий український історик, професор УКУ, охарактеризував Богдана так: «Ми можемо зараз собі тільки уявляти, як далеко би він пішов у своїй науковій кар’єрі. Іноземним вченим довелося б вивчати напам’ять його прізвище, щоб вимовляти його без помилок на міжнародних наукових конференціях. Його список публікацій був би довгим і багатим на важливі праці. Він мав би влаштоване життя і заслужене визнання. Всього цього уже ніколи не станеться. Куля обірвала його життя».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: