Як міжнародні компанії допомагають Львову стати містом майбутнього (фото)

IMG_9512

З 2009 року Львів співпрацює з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.

У понеділок, 25 листопада, представники компанії зустрілися з міською владою Львова і обговорили здобутки, які напрацювали за 10 років роботи, а також потенціал і плани на майбутнє, передає кореспондент Дивись.info.

За 10 років у Львові було успішно реалізовані або перебувають на стадії реалізації 8 масштабних проектів. Завдяки цим проектам було відреставровано 82 балкони, понад 1000 вікон, 5 сходових майданчиків і 200 брам, оновлено 16 дворів.

Як повідомили представники компанії, проведена робота стала поштовхом до  укладення Програм співфінансування реставрації елементів будівель, які станом на зараз успішно реалізовуються Львівською міською радою у співпраці з мешканцями.

У 2019 році було відібрано 12 будинків ОСББ на Сихові для проведення енергоаудитів, а в подальшому - проведення енергофективних заходів, в рамках проекту «Енергоефективний район Львова».

«Зараз ми спільно з очільницею проекту «Енергоефективний район Львова» Евою-Марією Ґайґер вивчаємо ситуацію щодо утеплення будинків, - розповідає заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк. - І хочу вам сказати, що охочих взяти участь у проекті було чимало. 40 ОСББ і це без врахування комунальних будинків. І  дотепер люди зголошуються. Зрештою ми відібрали 12 будинків.

Ірина Маруняк

Зараз GIZ проводить енергоаудит будинків. Німецький спеціаліст інструктує двох наших фахівців. Сихівчани вже давно чекають на цей проект, саме тому вони з радістю допомагають компанії і очікують, що будинки будуть правильно утеплені».

Проект - велика поміч мешканцям, бо є поширеною ситуація, коли жителі утеплюють клаптиками фасад і сподіваються, що це правильно, що це заощадить кошти у майбутньому, зауважує Ірина Маруняк. Але це не так. Енергоефективні ті рішення, що забезпечують утеплення будинку повністю.

На думку очільниці ЖКГ сектору, коли будинку зможуть продемонструвати свою енергоефективність, приклад Львова стане відомим на всю Україну.

Цьогоріч Львів і компанія GIZ святкують ювілей знайомства. За словами очільниці компанії Сабіне Мююлер, саме відкритість громади і влади посприяла тому, що компанія залишилась у Львові на такий тривалий час.

«Коли ми приходили у міську адміністрацію, нас приймали з відкритими обіймами, - згадує Сабіне Мюллер. - Тут були молоді люди, які не боялися змін, і тому в нас вийшло багато зробити у Львові.

Сабіне Мюллер

Це дуже велика рідкість, коли адміністрація міста відкрита до співпраці. І не тільки адміністрація. Місцевих мешканців теж вдалося залучити до співпраці. Завдяки цьому нам вдалося реалізувати багато проектів. Зокрема Євро-2012. Всі гості дуже тепло згадують про Львів.

Львів став взірцем розвитку європейського міста. Чи  то йдеться про ОСББ, чи то йдеться про урбанізацію. І я сьогодні дуже рада бути вшосте у Львові і святкувати 10 років нашої співпраці».

На плідній співпраці наголосив і керівник проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Міхаель Енґель.

«Інтегрований розвиток міст в Україні» - це проект, старт якого у Львові припав на 2018 рік. В рамках проекту іноземні фахівці спільно з головним архітектором Львова та «Інститутом міста» розробили Інтегровану коцепцію розвитку відповідно до Лейпцизької хартії сталого європейського міста. У розробці Плану сталої міської мобільності взяли участь представники комунальних установ Львова, серед яких «Інститу міста», ЛКП «Інститут просторового розвитку», ЛКП «Львівавтодор» та інші.

«У рамках «Інтегрованого міста в Україні» нам вдалося розробити певну стартегію. І власне розробка такої стратегії – планування на перспективу, щоб можна було створити план дій для мешканців, - розповідає Міхаель Енґель. - Ми отримали позитивниц досвід співпраці з молодими кколегами, які впроваджували певні процеси у експериментальний спосіб. Зараз розпочалася наступнафаза – ще чотири роки роботи. Я дуже сподіваюся на те, що місто Львів завжди залишатиметься на високій позиції у впровадженнні нових технологій».

Як повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, проекти GIZ забезпечили успішну співпрацю між адміністративними одиницями України та Німеччини у розрізі збереження історичної спадщини.

Кожна справа, до якої торкається GIZ, має успіх і громадську підтримку. Ми також маємо підтримку GIZ в розрізі новітніх технологій і енергоефективності. Ми отримали дуже великі імпульси фінансові і консультативні. Профтехучилище отримало хороший керунок розвитку і поволі почав з’являтися попит на робітничі спеціальності. Щороку ми збільшуємо кількість коштів із міського бюджету на реставрації вікон і дверей.

Представники компанії окремо відзначили високу екологічну свідомість мешканців.

За словами очільниці проекту «Енергоефективний район Львова» Еви-Марії Ґайґер, організатори зустріли багато мешканців Львова, які відповідально ставляться до співпраці і свідомі того, що будинки мають бути енергоефективними.

«Вони хочуть мати «зелений район» і щоб такі умови збереглося в їхньому житлі у довготривалій перспективі. Ми раді, що завтра зможемо роздати 12 сертифікатів учасників ОСББ», - підсумувала Ева-Марія Ґайґер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: