Долари і шина: як відбувалися громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках

DSC00420

Громадські слухання, які вчора відбувалися, були анонсовані в інтернет-медіа та соцмережах. Попри це кількість зацікавлених була доволі скромною.

Для участі зареєструвалися лише 94 особи, й у залі було багато вільних місць. При цьому значна частина учасників, як і сам ініціатор слухань, були працівниками автотранспортних підприємств. Ще одну значну частину учасників становили представники Нацкорпусу.

Вже з перших хвилин слухання пішло не так, як планували ініціатори. Так, лічильну комісію пропонувалося обрати у складі трьох працівниць автоперевізних підприємств, що викликало обурення частини учасників. Тому до них додали ще четверо представників від Нацкорпусу та мешканців. Теж саме відбулося з головою слухань. Замість пропонованого керівника АТП-14630 Ігоря Самардака головою обрали депутата міської ради Ігоря Телішевського, натомість Самардак  став секретарем.

Саме він і взявся аргументувати потребу підвищення вартості проїзду.

«На кожну тисячу платних пасажирів сьогодні припадає приблизно 450-500 пільговиків. Їх є 26 категорій», – заявив Ігор Самардак, додавши, що це дані статистики.

Втім уже перший слайд, який продемонстрував доповідач, викликав шквал обурення.

«Звідки ви взяли ці цифри? Хто рахував пасажирів?» – обурювалася частина учасників.

«Ні на комунальному, ні на приватних АТП немає аналітиків, які можуть порахувати кількість пасажирів. Для чого ви показуєте нам статистичні дані», – заявив депутат ЛМР Ігор Зінкевич.

Загалом, всі головні аргументи сторін прозвучали у перші хвилини, а потім лише повторювалися різними доповідачами. Представники АТП намагалися апелювати до цифр, а опоненти ставили їх під сумнів, аргументуючи, що реальну кількість пасажирів ніхто не рахував, а перевізники просто маніпулюють статистичними даними. Відтак, наголошували ті, хто брав слово, реальної собівартості проїзду ніхто не знає. При цьому представників АТП весь час перебивали, вигукуючи з місць запитання чи звинувачення.

«Вам потрібні гроші? Ось тримайте!» – вигукнув один з учасників і кинув у бік перевізників пачку сувенірних доларів.

Інші активісти  принесли до зали шину з написом «Ганьба».

Втім перевізники стояли на своєму.

«Я готовий особисто оплатити робочий день людині, яка разом зі мною цілий день поїздить у маршрутці будь-якого АТП, і ви побачите скільки їздить пільговиків. Це об’єктивна реальність», – запропонував Ігор Самардак.

Його підтримав директор комунального «АТП-1» Орест Хамула.

«Половина автобуса їде безоплатно. Підняття тарифу дасть можливість підняти водіям та працівникам зарплати та сформувати штат, щоби машини виїжджали на маршрути», – заявив він.

«2017 року було рішення виконкому щодо вивчення пасажиропотоку, яке досі не виконане. Його треба виконати, щоб місто компенсовувало повну вартість за перевезення пільговиків, щоби знати реальну картину, скільки збирають водії і вийти на той тариф, який має бути. Реальних цифр зараз немає. І підняття тарифу нічого не змінить, просто збільшиться частка тих, хто не платить, того, що водій забере, а якість не зросте», – заявив засновник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.

Зрештою, перевізники запропонували проголосувати за такі пункти: підвищити тариф на проїзд до 8 грн, залишити право пільгового проїзду виключно пенсіонерам за віком і затвердити право пільгового проїзду пенсіонерам за віком в робочі дні з 10.00 год і до 16.00 год і після 20.00 год, залишити право пільгового проїзду учням загально-освітніх шкіл лише під час навчального процесу.

Під час голосування ці пункти підтримали 43 учасники слухань, проти висловилися – 38. При цьому рішення вважається неприйнятим, адже цього потрібна більшість голосів від кількості зареєстрованих, що становить не менше ніж 48 голосів.

Тим часом уже завтра на львів’ян чекають ще одні громадські слухання. Цього разу йтиметься про підвищення тарифів на проїзд в електротранспорті.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: