Сенцову вручили премію імені Сахарова

medium (17)

Українському режисеру, колишньому політв'язню Олегу Сенцову вручили премію імені Сахарова «За свободу думки». Її присудили українцю ще минулого року, коли він перебував в незаконному ув'язненні.

Перед врученням європарламентарі пояснили, що вважають Сенцова символом всіх українців, які опинилися заручниками Кремля.

Сенцов зазначив, що сприймає цю премію як нагороду усіх українських політв'язнів, які були або залишаються незаконно ув'язненими у Росії та на окупованих територіях, а не як свій особистий приз.

Зараз ведеться багато розмов про перемир’я з Росією, якихось переговорів. Я не вірю Путіну й закликаю вас не вірити йому. Росія обов’язково обдурить. Вони не хочуть миру на Донбасі, не хочуть миру Україні. Вони хочуть бачити Україну на колінах, хочуть впливати на європейську політику своїм силовим методом. Ми цього не допустимо. Ми боролися й будемо боротися за свою свободу до самого кінця.

В ЄС зараз відбувається багато внутрішніх конфліктів: як розвиватися, реформуватися, що робити далі. Як у нас кажуть: «Нам би ваші проблеми». У нас усе набагато важче. У нас стара корупційна система в країні, яку досі не змінили. Проти нас військова агресія. Щотижня гинуть наші військові. Це інший рівень проблем.

При всіх внутрішніх проблемах ЄС розвивається. Я вважаю, що це дуже хороша інституція та приклад для нас усіх. Тому що є країна, яка зараз є найбільшим єврооптимістом у світі, це Україна. Для нас немає іншого шляху розвитку — це для нас питання виживання як для країни. Тому щоразу коли хтось із вас буде думати, як протягнути руку дружби Путіну через наші голови, пам’ятайте про кожного з 13 тисяч загиблих в Україні, про сотню наших хлопців, які досі перебувають у в’язницях, яких можуть катувати прямо зараз, про кримських татар, яких зараз можуть затримати, у їхніх будинках проводити обшуки, а сім’ї та діти залишаться без батьків. Пам’ятайте про тих хлопців, які прямо зараз у камуфляжах, ось з таким знаком (прапор України — ред.) на руці перебувають в окопах, ризикують своїм життям за нашу та вашу свободу. Не забувайте про них, будь ласка. Слава Україні!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: