Сьогодні Борису Патону 101. Цікаві факти з життя вченого

D59CDCC1-E6F7-42E1-BF58-9DECB5B94523_cx0_cy26_cw0_w1200_r1_s

Сьогодні виповнюється 101 рік з дня народження Бориса Патона – вченого і академіка, який відомий всьому світу. Завдяки його винаходам людство може проводити зварювання під водою, в космосі і навіть в організмі людини. Патон понад половину свого життя очолює Національну академію наук України.

Винахідник у другому коліні

Народився Борис Патон 14 листопада 1918 (згідно з паспортними даними, 27 листопада 1918 року) в Києві в сім'ї відомого вченого Євгена Оскаровича Патона, пізніше директора та засновника Інституту електрозварювання та Наталії Вікторівни Патон. На честь Євгена Патона названий міст в Києві через Дніпро, Інститут електрозварювання і астероїд. До слова, міст Патона – перший в світі суцільнозварний міст завдовжки 1543 метри і один з найдовших мостів. У проектуванні і будівництві моста Євген Патон брав безпосередню участь.

Борис Патон в 1941 році закінчив Київський політехнічний інститут за фахом інженер-електрик. Працював головним редактором технічних журналів. Автор понад 1000 публікацій, зокрема 20 монографій, понад 400 винаходів.

За ініціативою Патона на початку 1960-их років в АН УРСР почала формуватися власна приладобудівна база для дослідних цілей, а потім — і для дрібносерійного виробництва, що дало змогу частково компенсувати зменшення імпорту устаткування в результаті різкого зростання цін на наукову техніку на світовому ринку в 1970-их роках.

Член Державної комісії з питань реформування, розвитку Збройних Сил України, інших військових формувань, озброєння та військової техніки (з березня 2003).

Цікаві факти про Бориса Патона

Володіє англійською та німецькою мовами. Захоплюється спортом. Раніше Патон регулярно грав у теніс і захоплювався водними лижами. Останнім часом віддає перевагу плаванню.

Отримав звання першого Героя України. Має також орден Свободи, орден князя Ярослава Мудрого I, II, IV та V ступенів, орден «За заслуги» I ст.

У середній школі Борис Патон отримав 9 двійок за семестр. Вступивши в КПІ, навчався на «відмінно». На іспиті з філософії (про марксизм-ленінізм) студент отримав «незадовільно». Пізніше перездав на «добре». Через це не отримав червоного диплома.

Захист дипломної роботи в інституті призначили на 22 червня 1941 року. Борис Патон і його однокурсники потрапили під бомбардування – німці атакували авіазавод, що знаходився поруч. Диплом винахідник захистив на «відмінно».

Після операції на стегні 1995 року, дізнавшись, що кістку хірурги різали механічною пилкою, Борис Патон зібрав команду, яка почала розробляти лазерні методики. Разом із колективом вчених-зварювальників і хірургів Борис Патон розробив новий спосіб з'єднання м'яких тканин, а також інструменти для зварювання різних видів біологічної тканини. Завдяки цьому скоротилась тривалість операцій, знизились ймовірності післяопераційних ускладнень та втрати крові.

Вчений виступав категорично проти зведення 3 і 4 реакторів ЧАЕС, пояснюючи це можливістю катастрофічних наслідків через концентрацію вже діючих електростанцій на Дніпрі і Прип'яті. Трагедія 1986 року підтвердили його побоювання. Після катастрофи на ЧАЕС колективи більшості інститутів НАН відразу взяли активну участь у роботі з ліквідації наслідків вибуху.

У серпні 2011 року був оприлюднений так званий «лист десятьох» — лист української інтелігенції на підтримку політики президента України Віктора Януковича. Одним з десятьох підписантів був Борис Патон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: