У грудні на Львівщині можуть бути проблеми із виплатою зарплат бюджетникам

0e91a4baee412f882287948bf12edf31

Виконання бюджету Львівщини за 10 місяців цього року розглядали у ЛОДА. Показники суперечливі. З одного боку  - перевиконання за податками та зборами, а з іншого – борги із зарплати та можлива проблема з її виплатою.   

Виконання бюджету Львівщини за 10 місяців цього року розглядали у ЛОДА. Показники суперечливі. З одного боку  - перевиконання за податками та зборами, а з іншого – борги із зарплати та можлива проблема з її виплатою.  

За словами директора департаменту фінансів ЛОДА Олег Демків, за підсумками десяти місяців до місцевих бюджетів області понадпланово надійшло 3,4% податків та зборів – це  понад 400 млн грн. На тлі інших областей Львівщина за динамікою надходжень податків та зборів посідає 4 місце із показником майже 20%. Найбільше грошей до скарбниці області цьогоріч надійшло від податків на доходи від фізичних осіб та єдиному податку. Так, область перебуває на третьому місці за надходженнями від податку на доходи від фізичних осіб. Але за обсягами продажу землі та майна – на тринадцятому.

Серед територій з найбільшими надходженнями до бюджету Гніздичівська, Лопатинська, Розвадівська та Славська об’єднані територіальні громади, Дрогобицький та Яворівський райони. Натомість Мостиський район виконав річний план лише на 59,4%.

При цьому, констатують у ЛОДА, з кожним роком динаміка надходжень податків та зборів скорочується.

«Один із головних чинників розбалансування бюджету – створення у невиправданому форматі об’єднаних територіальних громад. Перш за все це стосується Мостиського району. Також це роздута мережа бюджетних установ. Без оптимізації мережі та скорочення чисельності працівників ми приречені на стабільний дефіцит з заробітної плати. Борг із зарплати зараз становить 200 млн грн. У грудні можуть бути проблеми з виплатою зарплати деяким працівникам», – розповів Олег Демків.

Натомість в області 350 млн гривень невикористаних видатків капітального характеру. Їх держава виділила на ремонти доріг, садочків, шкіл, спортивних об’єктів. Якщо ці кошти не будуть використані, то повернуться до державного бюджету.

Тим часом, вже наступного року обласний бюджет скоротиться удвічі через те, що пільги, субсидії, допомоги сім’ям з дітьми, грошове забезпечення батькам-вихователям у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях буде передано на фінансування з державного бюджету.

«Це не означає, що не буде цього фінансового ресурсу, це означає, що буде зовсім інше джерело фінансування цих видатків: державний, а не обласний бюджет. Викликом є також зміна системи фінансування охорони здоров’я. Видатки на утримання бюджетних установ у вигляді медичної субвенції передбачається лише на перший квартал. Із 1 квітня всі інші фінансування вторинної та третинної медицини переходить також на фінансування з державного бюджету через Національну службу здоров'я України. Відповідно, це ще один фактор, який зменшує обсяг обласного бюджету», – пояснив Олег Демків.

Відносно цьогорічного обсягу обласний бюджет на 2020 рік втратить 56% і становитиме приблизно 5,7 мдрд грн.

Втім є і позитив – обласний бюджет отримає додатково понад 350 млн грн субвенції на будівництво, реконструкцію та ремонт доріг. Цьогоріч ця субвенція становила 736 млн грн, у 2020 році вона становитиме 1 млрд 95 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: