У прокуратурі розповіли подробиці викриття мережі розповсюдження наркотиків

DSC00422

Галицький районний суд обрав міру запобіжного заходу організатору масштабної мережі розповсюдження наркотиків, депутату однієї з ОТГ на Львівщині.

Про це розповіла прокурор Львівської області Ірина Діденко.

Загалом у межах  провадження затримано 19 учасників злочинного угруповання, яке виготовляло та розповсюджувало наркотики у шісти областях України та за кордон.

«Ця група виготовляла дуже важкі хімічні наркотичні препарати, які діють на психіку та вбивають. Щодня наркозалежні могли отримати по 200 доз. Причому це було не як в старі часи, коли наркотики та гроші передавалися з рук в руки. Цього разу застосовані сучасні методи – інтернет-магазин, безготівковий розрахунок та використання послуг пошти», – розповіла Ірина Діденко.

Загалом двом організаторам обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із заставою по 20,7 млн гривень, ще 5 фігурантам призначили заставу по 15 млн гривень. Для решти запобіжний захід ще обирається, але наразі всі 19 учасників мережі перебувають під вартою. Розмір застави для організаторів у прокуратурі пояснюють сумами обігу злочинного бізнесу. Лише через одну платіжну систему – easypay – пройшли 20 млн гривень. Втім, як встановило слідство, кошти йшли й через інші канали, зокрема криптовалютні системи – «Btcu.biz», «BitObmen».

За словами Ірини Діденко, що слідчі документували діяльність мережі впродовж семи місяців, а до цього часу вона діяла щонайменше півроку.

«Цинізм полягає в тому, що організував цю діяльність мешканець Львівської області, депутат ОТГ з Радехівського району, голова комісії з питань освіти, культури та спорту. Сам займається спортом і, звичайно, наркотиків не вживає», – розповіла Ірина Діденко.

Прізвище організатора мережі у прокуратурі та поліції не називають, однак, за неофіційною інформацією, йдеться про 24-річного депутата Лопатинської ОТГ від партії УКРОП Сергія Феденишина. При цьому обласна організація партії УКРОП вже оприлюднила заяву, в якій повідомляється про виключення Феденишина з лав партії.

У прокуратурі додають, що у мережі були задіяні двоє колишніх працівників поліції.

«Один з них у минулому займався якраз протидією незаконному обігу наркотичних речовин. Тому знав, як працює ця система і як зробити так, аби мережу не виявили», – розповіла Ірина Діденко.

Натомість начальник управління стратегічних розслідувань Нацполіції у Львівській області Роман Рибіцький розповів, що на підпільну мережу вийшли через так званих «закладників» і пройшли догори по всьому ланцюжку, аж до організатора. В результаті була припинена робота п’яти наркотичних лабораторій. При цьому було вилучено наркотиків на 25 мільйонів гривень.

«З цих лабораторій три виготовляли так звані солі alfa pvp. Це синтетичний наркотик, дія якого призводить до катастрофічних наслідків. Він недорогий, одна доза може коштувати від 200 до 500 гривень, і тому доступний саме для молоді. До нього швидко звикають, він викликає важкі хвороби та призводить до смерті. Дві з цих трьох лабораторій були у нас, у Львівській області, ще одна – у Чернівецькій. Ще дві лабораторії виробляли амфетамін», – розповів Роман Рибіцький.

Лише через інтернет-магазин учасники мережі реалізували наркотиків на 21 мільйон гривень. Як розповів Роман Рибіцький, інтернет-магазин обслуговував 106 міст України – практично усі обласні центри та великі міста, та пропонував 12 найменувань наркотичних засобів. Більшість клієнтів були віком від 16-ти до 30 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: