Все, що варто знати про «чорну п’ятницю»

chto-pokupali-ukraintsy-v-chernuyu-pyatnitsu-2018

Чорна п’ятниця - день найбільших розпродажів, цьогоріч припадає на 29 листопада. Вже за два дні магазини пропонуватимуть придбати товари за знижками до 90 відсотків. Деякі компанії розпродаж розпочали ще з початку тижня, не чекаючи п’ятниці.

«Чорна п’ятниця» - день найбільших розпродажів цьогоріч припадає на 29 листопада. Вже за два дні магазини пропонуватимуть придбати товари за знижками до 90 відсотків. Деякі компанії розпродаж розпочали ще з початку тижня, не чекаючи п’ятниці.

Є люди, які обирають необхідні товари заздалегідь та складають список майбутніх покупок, а хтось не вірить у чесні знижки та не готовий ходити у цей день по магазинах.

Де будуть знижки на товари для дому, одяг, побутову техніку, книжки та авіабілети, детальніше в матеріалі ІА Дивись.іnfo.

Найбільші торгово-розважальні центри Львова будуть працювати за продовженим графіком – деякі до опівночі і навіть до 03.00 години ночі. Акції та знижки будуть упродовжи 3-4 днів, переважно до 1 грудня. Магазини пропонують придбати за знижками одяг, взуття, ювелірні прикраси, оптику, іграшки, косметику, парфуми тощо.

Також цього вечора відбудуться різноманітні розіграші.

Більше інформації про знижки у кожному магазині можна знати на сайтах торговогових центрів.

Окрім магазинів з одягом, знижки пропонують магазини товарів для дому та цифрової і побутової техніки як у реалі, так і онлайн.

Деякі Інтернет-гіпермаркети уже днями запропонували знижки на обрані товари, а в переддень «чорної п’ятниці» має розпочатися розпродаж зі знижками до - 65%.

Знижки поширюватимуться на смартфони, планшети, смарт-годинники, фітнес-браслети, телевізори, плити, холодильники, пральні машини, комп’ютери та ноутбуки, аудіо- та відеотехніку, кліматичну техніку та багато іншого з асортименту.

Знижки обіцяють як на бюджетну, так і на дорогу техніку до 70%.

Також почався мегарозпродаж  до «чорної п’ятниці» в гіпермаркетах для товарів для дому. Тут анонсують знижки до - 90%. Товари за новою ціною уже продають, тож чекати чорної п’ятниці не доведеться.

Щодо розпродажів на «чорну п’ятницю» в магазинах міста, дізнавайтеся на сайтах брендів та безпосередньо у торгових точках.

Книжки

Чорна п’ятниця у «Наш формат» стартує 25 листопада та триватиме до 1 грудня. Знижки до 70% діятимуть не тільки на книжки «Наш формат», але і на понад 2 тис. назв від українських видавництв.

«Видавництво Старого Лева» тішитиме своїх клієнтів знижками впродовж трьох днів  –28-30 листопада. Чорна п’ятниця проходитиме в усіх ВСЛ, а також в інтернет-магазині. Знижки діятимуть до 70% на близько 200 книжок. Під акцію потрапляє художня література та нон-фікшн, історії для дітей і дорослих та багато інших книжок.

У видавництві «Фоліо» вже розпочалася «чорна п’ятниця» і триватиме вона до 1 грудня: - 30% на всі книжки, КМ-Букс (25 листопада-1 грудня), – 25% на весь асортимент, Навчальна книга – Богдан (25 листопада-1 грудня) – до 75%, Видавництво 21 (27 листопада-1 грудня) – 25-45%, Смолоскип (29 листопада) – 50% на всі книжки видавництва, окрім певних видань, Nebo Book Publishing (27-30 листопада) – 15%, Фабула (29 листопада) – 30% та інші.

Авіаквитки

Авіакомпанії також надають щороку знижки або акційні пропозиції з нагоди «чорної п’ятниці», але оголошують про них за тиждень або у день розпродажу. Схожі знижки з року в рік проводить Ryanair, Wizz Air, SkyUp, МАУ.

Лоукостер Ryanair почав тиждень знижок на честь «чорної п’ятниці» ще 24 листопада. Розпродаж триватиме до 3 грудня.

Українська авіакомпанія МАУ запустила тижневий розпродаж на честь свого 27-річчя. Акція триватиме до 2 грудня. МАУ пропонує 50-відсоткові знижки на авіаквитки для вильотів з п’яти українських міст: Київ, Львів, Одеса, Чернівці, Івано-Франківськ. Період подорожей з 15 січня по 19 березня 2020 року.

Угорська авіакомпанія Wizz Air торік проводила «рожеву п’ятницю», яка надала можливість придбати квитки на будь-які рейси зі знижкою 20%.

Українська авіакомпанія SkyUp майже вдвічі знизила ціни на міжнародні рейси, а також частково на рейси з України. МАУ проводили розпродаж до міст України, Азії, Європи та Північної Америки зі знижкою до 50%.

Іспанський лоукостер Vueling також вже оголосив про старт продажів квитків на перельоти по Європі. Акція триватиме до 2 грудня. Vueling пропонує забронювати авіаквитки від 9,99 євро в один бік на вильоти з 8 січня по 24 жовтня 2020 року.

Авіакомпанія LOT 25 листопада також оголосила про старт «чорного тижня», в рамках якого пропонуються промокоди: 15% знижки на перельоти по Європі і Близькому Сходу і 10% знижки на перельоти в Північну Америку і Азію. Акція діє до 30 листопада.

«Чорна п’ятниця» в Україні

Вважається, що вперше знижки цього дня в нашій країні магазини масово надали в 2013 році. Популярність «чорної п’ятниці» постійно росте. Якщо в 2017-му участь у гонитві за розпродажами взяли 18,5% українців, то вже торік ця цифра перевищила 30%. Середньостатистичний український покупець витрачає в цей день близько трьох тисяч гривень. Статистика стверджує – продажі під час «чорної п’ятниці» становлять 1300%, порівняно з п’ятницею звичайною (тобто зростають у 13 разів). Беззаперечний лідер серед покупок – одяг, на другому місці взуття, на третьому – техніка та електроніка.

Історія виникнення

Автором самої ідеї розпродажів вважають американця Френка Вулворта (1852-1919). Мовчазний сільський хлопець влаштувався продавцем у магазині в місті Ланкастер (штат Пенсильванія). На той час цінників у крамницях не було, і продавець повинен був хитромудрими способами визначити рівень платоспроможності клієнта перед тим, як озвучити йому вартість товару. Вулворту це не подобалося і якось, коли головного продавця не було, Френк вивалив на прилавок увесь сезонний товар, поставивши табличку «Все по 5 центів». Це й був перший розпродаж.

People walk past an F.W. Woolworth five and dime store on a city street, 1940s. (Photo by Martin Forstenzer/Getty Images)

Згодом розпродажі дедалі частіше брали свій початок на День подяки. Дата символічна – місяць до Різдва, а відтак саме час шукати подарунки близьким та рідним.

«Чорною п’ятницею» День подяки почали називати вже у 1980-их. Термін, кажуть, вигадали американські поліцейські, і пов’язаний він був не з розпродажами, а з корками на дорогах. Цього дня усі поспішали до родичів і на дорогах виникали неймовірні затори. І лише в 90-их термін став асоціюватися безпосередньо із торгівлею. Справа в тому, що доходи в бухгалтерських книгах тоді записували чорними чорнилами, а видатки – червоними. Відтак у День подяки завдяки знижкам звіти «чорніли доходами» - пише в 1996 році Indiana Gazette.

Зараз у Сполучених Штатах під час розпродажів у магазинах розгортаються справжні битви. До Європи, загалом, як і до України, зокрема, ця традиція перебралася менше десяти років тому. І хоча Дня подяки по цей бік Атлантики ніхто не святкує, завдяки роботі маркетологів «чорна п’ятниця» закріпилася в підсвідомості покупців як день, у який потрібно купувати всього та багато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: