Як Львівська міська рада, порушуючи законодавство, знищує приміські перевезення

2019-11-26 16.21.53 www.youtube.com 2132e54e547c

Через транспортний бардак мешканці сіл Суховоля, Доманів, Конопниця, частина Рудного та більша частина Зимної Води можуть залишитися без громадського транспорту.

У понеділок, 25 листопада, почав курсувати автобусний маршрут №52 через Зимну Воду до Рудного. Це подано як велику перемогу для мешканців смт Рудне, але не все так однозначно.

Враховуючи продовження маршруту №52 до Рудно, мешканці Старого Рудне б'ють на сполох, що маршрут №28 перестане існувати, оскільки стане економічно невигідним. На останній зустрічі в управлінні транспорту мешканців запевнили, що маршрут №28 залишиться за будь-яких змін з маршрутом №52.

Як розповіла ІА Дивись.info мешканка селища Старе Рудне Оксана Вишневич, наразі до селища катастрофічно курсують автобуси.

«Найгірша наша проблема у тому, що селищна рада і міська влада Львова нічого не роблять, щоби забезпечити нас нормальним транспортом. По-перше, основна дорога яка з'єднує наше селище з містом — вулиця Вербицького. По ній вже рік йде судова тяганина. Депутат Львівської міськради Ольга Посипанко ініціювала через Господарський суд розірвання договору з недобросовісним підрядником, і вже не має бути юридичних перепон, аби знову розпочали ремонт дороги. Наразі ремонт дороги ніхто не робить. Наскільки мені відомо, сама «Самопоміч» була ініціатором щодо недоброякісних ремонтних робіт на вулиці Вербицького. Але з того часу воно так і стоїть на місці», – розповіла пані Вишневич.

Вона додала, що чиновники мерії з самого початку не були зацікавлені, щоб запустити до селища Старе Рудне маршрут №28, адже він, на їхню думку, нерентабельний.

«Близько місяця тому екс-керівник управління транспорту Олег Партика запропонував поміняти схему маршруту №28 — замість вулиці Варшавської він буде курсувати на Липинського. Він тоді наголосив, що вони зацікавленні, аби зберегти маршрут №28. Але як виявляється зараз, маршрут став ще менш рентабельним, ніж був до того. Виходить, що це все робилося, аби знищити маршрут», – додала Оксана Вишневич.

Сьогодні маршрут №52 повністю дублює №28. Чи зможе УТІЗ і пан Хамула в ручному режимі втримати роботу 28-го, невідомо. Натомість мешканці Старого Рудного, які свого часу великими зусиллями вигризли існування маршруту №28, і чотири роки чекають ремонту дороги на вулиці Вербицького, стали заручниками.

Коли відремонтують дорогу на вулиці Вербицького і скільки потрібно коштів, наразі невідомо. За словами селищного голови Рудно Ігоря Форманчука, зараз триває процес перегляду проектного завдання і проекту капітального ремонту вулиці Вербицького.

«Ми зараз робимо проект дороги і будемо вже з повторною експертизою йти просити, щоби виділили кошти. Взагалі-то ми розраховуємо на свої сили та кошти. Але наразі нам лише почали робити новий проект. Щодо суми, я зараз не готовий сказати, станом на 2015 рік це було близько 4,5 мільйона гривень. Цього разу ця сума відповідно буде не менша», – сказав в коментарі ІА Дивись.info Ігор Форманчук.

З чого все почалося

У листопаді 2014 року Львівська міська рада пішла на грубе порушення законодавства і одним рішенням виконкому фактично створила новий автобусний маршрут. В редакції 2012 року маршрут №28 виглядав наступним чином:

вул. М. Скрипника - просп. Червоної Калини - вул. Коломийська - вул. І. Кавалерідзе - вул. Сихівська - вул. Зелена (у зворотному напрямку - вул. Зелена - вул. Зубрівська - просп. Червоної Калини - вул. М. Скрипника) - вул. Пасічна - вул. Личаківська - вул. М. Заньковецької - вул. М. Лисенка - вул. І. Гонти - вул. Б. Хмельницького - вул. Під Дубом - вул. В. Єрошенка - вул. Варшавська - вул. П. Панча.

Рішення виконавчого комітету ЛМР №257 від 11.04.2014 кардинально змінює маршрут №28 і робить його наступним: смт. Рудне (вул. Мазепи) – кільцева дорога (гіпермаркет «Епіцентр») – вул. Городоцька – пл. Різні – просп. В. Чорновола – вул. Під Дубом – вул. Джерельна – вул. В. Єрошенка – вул. В. Липинського – вул. Варшавська – просп. В. Чорновола.

Таким чином Львівська міська рада порушила 176 постанову «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» в частині пункту 1 статті 20, а саме:

  • шляху проходження (продовження або скорочення без зміни виду сполучення), що не перевищує 25 відсотків загальної протяжності маршруту.

Ситуація погіршилась в грудні 2018 року і на це є певні причини. 23 грудня 2018 року в народному домі Рудного відбулись збори громади, де директор «АТП-1» запропонував запустити великі автобуси на маршрут через Зимну Воду.

«Якщо ми це не впровадимо, машини будуть ламатись, їх виїжджатиме менше і менше», - наголошував директор ЛКП «АТП-1» Орест Хамула.

Тоді громада виступила проти цього і вимагала залишити автобуси на маршруті №28 . Після цього фактично скоротили кількості автобусів на маршруті. З 17 автобусів до 10-13, а згодом – 9.

Станом на 26 листопада, на другий день після запуску маршруту №52, на маршруті №28 курсувало лише 4 автобуси. На якого з інших приміських маршрутів (№156;  №183; №184 чи №184) чекає така доля, можна лише гадати.

Чому ЛКП АТП-1 не хоче курсувати через Старе Рудне

2015 року почали ремонтувати вулиці Вербицького (Героїв Небесної Сотні) в смт Рудне, але роботи були не завершенні і зараз частково цей спір перебуває в суді. Ідея запуску автобусів великої місткості розпочалась в черевні 2017 року, коли прийшли нові автобуси марки «Електрон», і був надлишок ЛАЗів. Тоді на одній із нарад 4 липня було вирішено, що в місячний термін Львівська міська рада організує землерийну-планувальну машину для вирівнювання гравійної основи (грейдер), а селищна рада організує різане асфальтне покриття, щоби зробити плавні переходи між асфальтною і гравійною основою, а також встановлять на кількох вулицях додаткові дорожні знаки і погодять їх із поліцією. Деякі речі мали бути тимчасові, бо через суди не можна зробити нормальне дорожнє покриття, тому роблять тимчасові заходи, щоби в найкоротший термін запустити автобуси великої вмістимості на маршрут №28.

Тоді також вдалось погодити в області виділення коштів на розширення з’їзду в Старе Рудне, бо до того там було по одній смузі в обидва боки, а це створювало аварійні ситуації.

Але через те, що Рудненська селищна рада не встигала в місячний термін завершити каналізування, запуск автобусів великої місткості було відтерміново. Та поки каналізували село, відбулась зміна керівництва ЛКП АТП-1, яке вже мало інше бачення запуску автобусів до Рудного.

Чи стане комфортніше добиратись мешканцям із Зимної Води, Доманова, Конопниці та  Суховлі

Чи буде комфортніше людям від таких змін? Пропонуємо вам ознайомитись із пішою (500-700 метрів до проходження маршруту) доступністю до автобусних маршрутів: 28, 183, 184, 184а

Як бачимо, є покриття всіх населених пунктів в межах пішої доступності.

Скільки перевозять пасажирів автобуси, які курсують зараз цей напрям:

  • маршрут №156 — 350 людей;
  • маршрут №183 —175 людей;
  • маршрут №184 —175 людей;
  • маршрут №184а —700 людей.

Загальна кількість: 1400 людей без міського маршруту №28. Якщо перевізники, які обслуговують ці маршрути, закриють  через економічну нерентабельність ми отримаємо ситуацію, що села Суховоля, Доманів, Конопниця, частина Рудного та більша частина Зимної Води залишаться без громадського  транспорту.

Як виглядатимуть покращення для мешканців Рудного, через які постраждають мешканці Суховоля, Доманів, Конопниця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чи може автобус міського маршруту заїжджати в Зимну Воду без погодження

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про автомобільний транспорт», організація пасажирських перевезень на приміських та міжміських маршрутах загального користування виступає облдержадміністрація, із цього випливає, що міський маршрут, якщо він виходить за межі міста, має бути погоджений в організатора перевезень, а саме в цьому випадку йдеться про департамент дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської ОДА. Попри це нам відомо, що станом на сьогодні погодження від обласної державної адміністрації не було.

Чому поїздка в автобусі між селами Зимна Вода і Рудне може стати фатальною

Чи може безпечно курсувати автобусний маршрут через тунель, який знаходиться між Зимною Водою і Рудно. Для цього ми зробили заміри на прилеглій території і створили креслення у співвідношенні 1 см на кресленні до 1 метру в реальності.

Ситуація №1

При заїзді в тунель зі сторони Зимної Води, є розмітка 1,1, яку, згідно з правилами дорожнього руху України, заборонено перетинати. В місці встановлення знаку 2,5  «Перевага зустрічного руху» ширина проїжджої частини становить 4,5 м до розмітки. Якщо дати осьову лінію від тунелю і поміряти щирину між осею і завершенням дорожнього полотна, ми матимемо 2,2 м, і від осі тунелю до розмітки ми отримаємо 2,3 м. Габарити автобуса становлять 2,5-2,6 м із виносом кузова 1,5 м, а це означає, що автобусу потрібно заїхати за розмітку на 0,2 м. І при повороті, і заїзді на зустрічну смугу він виносом кузова зачіпатиме зустрічний транспорт. Додамо, що довжина між тунелем і знаком є 9,6 м, а довжина автобуса 12 м.

Ситуація №2

Автомобіль у вечірній пік, їдучи із Зимної Води до Рудного, виконує вимогу знаку 2,6 і зупиняться паралельно знакові, прижимаючись до розмітки 1,1, щоб мати видимість зустрічного транспорту, який їде із смт. Рудне. На зустріч виїжджає автобус шириною 2,5-2,6 м і довжиною 12 м, намагаючись виїхати із тунелю, але не може, бо радіус виносу кузова і габарити автобуса не дозволять.

Ситуація №3

Автомобілі порушують дію знаку і зупиняються, щоби дати дорогу за 4,8 м до початку тунеля, автобус залишається заблокований.

Виходячи із вищезазначених даних, запуск автобусів із габаритами шириною 2,6 м і довжиною 12 м не може безпечно для усіх учасників руху, що минатимуть цей шляхопровід.

Як бачимо із вищезгаданих ситуацій, автобуси без порушення ПДР не можуть заїхати в тунель і згідно з інформацією, яку конфіденційно повідомили в поліції: згідно з внутрішніми інструкціями Патрульної Поліції України, погодження таких заїздів мав робити центральний апарат патрульної поліції України, а не територіальний.

На нижче поданому відео можна побачити рух транспорту через залізничний тунель, який знаходиться між Зимною Водою і Рудно. Що робити, якщо 28 автобус застрягне в залізничному тунелі, куди його планували завести автори змін? Це питання поки що залишається відкритим. А от вузькість тунелю під залізницею не усунеш. І фахівці вказують, що якраз через Зимну Воду великий автобус поїхати не може.

 

А якщо підійти до ситуації, якби сталась пожежа в автобусі, коли він знаходиться в тунелі.

Як бачимо із креслення, автобус, в якому сталась пожежа в тунелі, не зможе зробити евакуацію пасажирів, бо між стінками тунелю і габаритами автобуса в середньому буде 0,85 см. За таких умов не може відбутися евакуація пасажирів, через це може статись біда. Також потрібно розуміти, що евакуація не зможе відбутись через верхній люк, бо висота автобуса – 2,830-2,835 см, а висота тунелю – 3,7 м і фактично виходить, що для евакуації залишається 0,87. За таких умов не може бути безпечним пересування цим тунелем.

Виходячи із вищезаначеного, автобус неможливо запустити безпечно для пасажирів.

Тому питання до патрульної поліції: на підставі чого погоджували цей «безпечний проїзд»?

Як повідомили місцеві мешканці, чиновники із міської ради в приватних розмовах сказали, що поліція погодила схему маршруту через Зимну Воду до Рудного ще на початку листопада. І виходить дивна ситуація, що схема була погоджена на маршрут через Зимну Воду, хоч на момент погодження ще не було рішення про продовження. Такі дії чиновків міської ради підпадають під порушення законодавства, а саме: перевищення повноважень посадовими особами, а також фальсифікація документів.

Як бачимо, ніхто не хоче вирішувати проблему із дорогою в селі Старе Рудне, а із порушенням і без погодження області запускається маршрут №52. Запуск в такій редакції призведе до закриття міського маршруту №28, який обслуговує Старе і Нове Рудне та до приміських маршрутів №156 — обслуговує центральну частину Зимної Води; №183 — обслуговує с. Конопниця, Суховля; №184 — обслуговував західну частину с. Зимна ВодА і Доманів та до закриття №184а, який обслуговує Зимну Воду і частину смт Рудне.

Ось в такий «цікавий» спосіб вирішена проблема транспортного сполучення з Рудно. Фактично від цих змін залишиться в програші громада Зимної Води, Доманів, Конопниці, Доманова. Мешканці Старого Рудно, які свого часу великими зусиллями вигризли існування маршруту №28, і чотири роки чекають ремонту дороги, стали заручниками ситуації, яку створило управління транспорту ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: