Жоден з постраждалих у Соснівці не звернувся із скаргою на поліцію в ДБР

1

Ніхто з учасників подій у Соснівці не поскаржився на поліцію в ДБР. Натомість, найбільшу зацікавленість розслідуванням виявляють члени громадських організацій, яких на місці подій не було.

Ніхто з учасників подій у Соснівці не поскаржився на поліцію в ДБР. Натомість найбільшу зацікавленість розслідуванням виявляють члени громадських організацій, яких на місці подій не було.

Про це під час прес-конференції розповів виконувач обов’язків директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Львові, Віталій Стець.

За його словами, Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за частиною 2 статті 365 про перевищення службових повноважень очільником Головного управління Національної поліції у Львівській області Василем Віконським 21 вересня цього року у Соснівці Львівської області.

Провадження відкрили за зверненням, яке 1 жовтня надійшло від однієї з громадських організацій. При цьому її члени не були учасниками та не перебували на місці подій.

«Це не ГО «Рабів до раю не пускають». Представники цієї громадської організації також активно цікавляться цією справою. Але не вони подали звернення. Громадськість дуже зацікавлена та активна. Але їх не цікавить встановлення істини в кримінальному судочинстві. Їх цікавить одне – коли буде звільнено ту чи іншу особу з Нацполіції? Ми їм пояснюємо, що ми не відділ кадрів, ми кадрових рішень не приймаємо. І це не спринт, це марафон», – розповів  Віталій Стець.

Станом на сьогодні слідчі ДБР у Львові провели 44 допити та встановили ще 102 особи, яких мають намір допитати.

«13 осіб після тих заходів звернулося до травмпунктів. Це чотири працівники поліції та 9 цивільних. З цих дев’яти лише три особи перебували на лікуванні. Цих дев’ять осіб ми встановлювали через інформацію з травмпунктів. Тому що жоден з них до нас не звернувся. З них вісім прийшло до нас на допити. Ми з ними детально, похвилинно переглядали відео. Але вони не впізнали не те що когось з правоохоронців, вони не змогли впізнати осіб, які стояли поруч під час тих подій», – розповів Віталій Стець.

Всіх осіб, яких вдалося встановити, скерували на судово-медичні експертизи.

«На нас ображаються, але інакше слідство не може працювати. Якщо потерпілий відмовляється писати заяву та надавати нам інформацію, то ми мусимо діяти таким чином. Ми повинні встановити роль кожного правоохоронця в цій ситуації. Є висновки службового розслідування ГУ Нацполіції у Львівській області, які долучено до справи. Але ми  ініціювало таке ж розслідування на рівні Нацполіції, бо зрозуміло що розслідування на рівні управління не може бути об’єктивним», – каже Віталій Стець.

Станам на сьогодні жодному працівникові поліції не оголошено підозри, крім того, коли буде завершене слідство, у ДБР сказати не беруться. Кажуть лише, що до кінця року слідство не буде завершене. До цього часу навіть фізично неможливо провести всі медичні експертизи.

«У кримінально-процесуальному законодавстві є таке поняття як «розумні строки». Зараз йдеться про те, щоби ми могли скерувати справу до суду з обвинувальним актом. Аби прокурор міг підтримати державне обвинувачення, йому потрібні докази», – каже Віталій Стець.

Докази ж можуть збирати довго. У ДБР кажуть, що для справи з такою кількістю можливих фігурантів навіть півроку не є великим терміном, з огляду на слідчі дії, які потрібно виконати. Відтак самого Василя Віконського досі ще навіть не допитували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: