Львів-Пустомити-Меденичі: як виглядатиме альтернатива Київ-Чоп за 1,1 мільярда гривень (фото)

IMG_9781

У четвер, 28 листопада, міністр інфраструктури Владислав Криклій оглянув стан виконання робіт на автомобільній дорозі державного значення Т-14-16 «Львів-Пустомити-Меденичі».

Про перебіг робіт також прозвітували начальник Служби автомобільних доріг Львівщини Руслан Кандибор та інженер-будівельник підрядної компанії «Onur International» Роман Івасівка, передає кореспондент Дивись.info.

За словами представника фірми-підрядника «Onur International» інженера-будівельника Романа Івасівки, до початку робіт дорога була в жахливому стані.

«Понад 20 років тут не проводилося ні капітального ремонту, ні реконструкції, тільки ямковий ремонт. Дорога не мала узбіччя, кюветів, вододвідведення. Ми робимо це з нуля. У вартість закладено влаштування покриття, пішохідних доріжок, автобусних зупинок, з’їдів, освітлення, бар’єрного огородження, безпеки дорожнього року. Ремонт також включає 7 мостів, підходи до мостів, з’їзди», – розповідає Роман Івасівка.

Гарантію на якість покриття підрядник обіцяє на 10 років. Дорога Львів-Пустомити-Меденичі має розвантажити в'їзд та виїзд зі Львова та скоротити затори.

У цьому впевнений начальник Служби автомобільних доріг Львівщини Руслан Кандибор.

«Сьогодні біля Львова на дорозі Київ-Чоп ми спостерігаємо 27 тисяч автомобілів щодня. Дорога Львів-Пустомити-Меденичі буде альтернативною дорогою для Київ-Чоп і розвантажить її на 7 тисяч на день. Для сполучення з такими районами, як Дрогобич, Трускавець, Східниця нова дорога біде зручнішою і швидшою – вона коротша на 20 км. Львів-Пустомити-Меденичі проходить через три райони Львівської області: Пустомитівський, Миколаївський, Дрогобицький.

Крім дороги Львів-Пустомити-Меденичі, також триває робота над другою кільцевою: Миколаїв-Городок-Івано-Франкове-Бібрка, яка дасть можливість навколо Львова зробити друге транспортне кільце», – ділиться планами Руслан Кандибор.

Робота над цим проектом також почалася 2016 року. Відремонтовано вже 30 км цієї дороги, загальна протяжність 144,5 км.

Загальна протяжність дороги Львів-Пустомити-Меденичі – 47,5 км. Станом на 28 листопада відремонтовано 43 км.

«Це дуже мало, – вважає міністр інфраструктури України Владислав Криклій. У нас є такі проекти, як «дорога життя», коли за 68 днів ми будували 134 кілометри. Проект Львів-Пустомити-Меденичі досить важливий, тому що він дозволить розвантажити трафік у напрямку Східниці, Трускавця на 7-8 тисяч автівок щодня. У напрямку зі Львова і до Львова.

Для того, щоби завершити проект, необхідно освоїти ще 310-320 млн грн. Повна вартість дороги довжиною 47,5 км становить 1 млрд 100 млн грн.

«На Львівщині з ремонтом доріг виникає дивна колізія, – зауважує Владислав Криклій. – У доріг державного значення доволі непоганий відсоток за освоєнням фінансування і виконанням проекту – 93%. Чого не скажеш про дороги місцевого значення – це 63% освоєння, що не є дуже ефективним показником».

На 2020 рік по Львівській області заплановано виділити 2,3 млрд грн, з яких 1 млрд 100 млн – на дороги місцевого значення. Загалом сума фінансування дорожнього фонду становить 66 млрд грн.

«Сума – рекордна, але і цих грошей мало, – каже міністр. – В Україні 155 тис км доріг державного значення. Тому ми будемо співпрацювати з міжнародними організаціями, щоби залучати дешевий ресурс і мати змогу паралельно працювати як за рахунок державного фінансування, так і за рахунок фінансування міжнародних організацій. Це нам дозволить працювати постійно в турборежимі, а не маленькими спринтами».

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: