На території України 80% замків втрачено, Поморянський спробують врятувати

поморяни замок

Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба» розпочав дослідження на території Поморянського замку, який розташований на території Золочівського району.

Дослідження зумовлені впорядкуванням парку, облаштуванням там пішохідних стежок, а також потребою локалізувати окремі частини замкового комплексу, який був декілька разів знищений і перебудований для потреб майбутньої реставрації. Роботи виконуються на замовлення департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Олег Осаульчук, директор Науково-дослідного центру «Рятункова археологічна служба» Наукового інституту археології НАН України розповідає: «Почали розвідкове шурфування в місцях виконання робіт реставрації замку. Зараз залучено до робіт до 10 осіб. Стан замку поганий. По документах я бачив, що є намір частково трасувати оборонні укріплення замку, які відомі в картографічних матеріалах. Тому зараз заклали розвідкові траншеї, щоби простежити стан збереження оборонних укріплень на зовні замку.

Замок вимагає реанімаційних заходів, бо ще три роки тому він був у трохи кращому стані. За радянського часу тут був навчальний заклад. Наше завдання зараз – простежити, які оборонні укріплення на зовні замку збереглися і в якому вони стані. Бо те, що намальоване на передпроектних пропозицях, нам видається, не відповідає дійсності».

Пан Олег зазначає, що зараз його колеги працюють над тим, аби закласти розвідкові шурфи. Тоді  будуть давати свої пропозиції щодо зміни передпроектних пропозицій.

«Ці пропозиції намалювали без попередніх археологічних досліджень на підставі архівних даних. А архівні дані іноді не збігаються з реальністю. Тому й передпроектні  пропозиції можуть не збігатися з результатами археологічних досліджень», – розповідає Олег Осаульчук. – На нашій території взагалі збереглось мало мурованих замків. Тому кожен замок – унікальний. Ми навіть у порівнянні з Польщею втратили 80 відсотків своїх палаців і замків. Тому на наших теренах не стільки дивляться на характеристики замків. Якщо замок дожив до наших днів – він уже унікальний».

Нагадаємо, що Поморянський замок — пам'ятка історії та архітектури 16-17 століття в селищі Поморяни Золочівського району Львівської області. Дотепер збереглись два двоповерхові корпуси і кругла кутова вежа. У південному корпусі є відкрита галерея.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: