Все, що варто знати про Марусю Звіробій і справу проти неї

marusia

Сьогодні вранці детективи ДБР прийшли з обшуками в будинок волонтерки Марусі Звіробій в Калинівці. У прес-службі ДБР підтвердили проведення обшуків у рамках розслідування справи про погрози президентові України.

Волонтерка опублікувала відповідне відео, з обшуками силовиків, вранці 28 листопада. За її словами, на обшук приїхали три автобуси «Альфи».

На відео Звіробій спочатку відмовляється відчиняти двері і каже, що чекатиме адвоката. Після цього їй повідомили, що будуть «ламати двері», якщо не зробить цього добровільно.

Підозрювана називає обшуки політичним переслідуванням. Також Маруся Звіробій в ефірі одного з каналів повідомила, що слідчі ДБР вилучили у неї зброю: «Телефон забрали, зброю забрали. Блокнот з емблемою десантно-штурмових військ забрали». Зокрема забрали дві рушниці.

Звіробій стверджує, що в блокноті і телефоні немає «абсолютно нічого» з того, у чому її звинувачують, тому спокійно віддала ці речі.

Довідка

Справжнє ім'я – Олена Анатоліївна Самбул (Біленька). Народилася 17 вересня 1978 року в Києві. Є добровольцем, інструкторка навчального центру ДШВ, громадська діячка, блогерка.

Вищу освіту отримала у сфері журналістики.

До Майдану займалася приватним підприємництвом, володіла веб-студією, викладала дизайн, займалась рекламою. Була активною учасницею Революції Гідності, стала волонтером, створивши проект «Допомога пораненим Майдану».

Влітку 2014-го організувала полігон початкової військової підготовки, на якому волонтери-інструктори, що мали військовий фах, навчали початковій військовій підготовці бійців збройних сил України та добровольчих батальйонів перед виїздом на фронт.

Командир 11-го батальйону ДУК «Правого сектора» з Київщини.

У 2015 році Маруся зі своєю командою почала співпрацювати з 79-ою бригадою ВДВ, готуючи для них бійців на вже контрактну службу. Випускників її команди називали «Марусиними ведмедями».

У 2017 році стала військовослужбовцем бригади швидкого реагування Національної гвардії України, а вже за рік повернулась до лав десантно-штурмових військ з новим проектом.

На початку 2019 року, за підтримки командувача Десантно-штурмових військ Михайла Забродського та начальника Генерального штабу Віктора Муженка, втілила пілотний проект коротких ротацій в окремому розвідувальному батальйоні ДШВ у складі цього батальйону на контрактній службі.

Звільнилася з лав ЗСУ за станом здоров'я. Нагороджена орденом «Народний Герой України» — ЗСУ.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2019 року разом із Софією Фединою під час прямої трансляції обговорили спілкування Володимира Зеленського з військовими в Золотому 26 жовтня. Вони припустили, що в одній з таких поїздок президент може потрапити під обстріл або стати жертвою замаху.

Якщо лінгвістична експертиза підтвердить, що слова Федини і Звіробій були реальною погрозою, то йдеться про ув'язнення обидвох жінок, сказав глава СБУ Іван Баканов.

Нардеп Софія Федина натякнула, що ДБР проводить слідчі дії не там де слід було б:

«А дбр-нквд не хочуть провести слідчі дії та обшуки у свого т.зв. керівника у справі оприлюднених корупційних записів??? Чи вислужуються перед пу і по?», - написала вона на сторінці у соцмережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: