Закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення набув чинності

5ddf6ed059e52

Він поширюється не тільки на гроші та майно, а й на надані послуги.

З 28 листопада набув чинності закон, який повертає відповідальність за незаконне збагачення і дозволяє вилучати на користь держави такі величезні кошти та майно.

Документ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за отримання таких активів» було опубліковано в парламентському виданні «Голос України» 27 листопада.

Згідно з ним, придбання чиновником активів, вартість яких вища за його дохід більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тягне за собою позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади терміном до 3 років.

Дія закону поширюється не тільки на готівкові кошти та банківські рахунки, а й майнові права та нематеріальні активи, роботи і послуги.

Якщо вартість активів дорівнює або вища, ніж 200 мінімальних зарплат (нині це 834 600 гривень), і вони є предметом суперечки або перебувають під арештом з забороною використання, то, за згодою власника або суду, їх передають Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Займатися обґрунтуванням незаконності збагачення буде Вищий антикорупційний суд за заявою прокурора САП, у деяких випадках це доручають Генпрокуратурі.

Нагадаємо, 26 лютого 2019 року Конституційний Суд скасував статтю про незаконне збагачення в Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі «набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а також передача нею таких активів будь-якій іншій особі».

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинуватості та конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати покази або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів.

Закон про повернення відповідальності за такі злочини було прийнято Верховною Радою 1 жовтня і підписаний президентом Володимиром Зеленським 25 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: