Тернопільські театрали підтримали режисера Стригуна

IMG_0356

Актори Тернопільського драматичного театру ім. Тараса Шевченка підтримали режисера Федора Стригуна, з яким Національний академічний український драмтеатр ім. М. Заньковецької відмовився продовжувати контракт.

У зверненні театралів йдеться, що Федір Стригун «віддав понад 50 років служінню українському театру й понад 30 років очолював театр, але в один момент став непотрібним директору».

«Мабуть, така постать, як Федір Миколайович, надовго залишиться в історії українського театру. У нас виникає питання: а чи буде поряд стояти нинішній директор театру пан Андрій Мацяк? Якщо можна, згідно з новим законом, так чинити з такою постаттю, як Федір Миколайович Стригун, то кожен з нас думає, а що можна зробити з нами князеві, директору — художньому керівнику? Як бути далі українському театру і якми, актори, можемо себе захистити? До кого звернутися? Адже конфлікт у Театрі ім. Заньковецької показав, що владі до того, що відбувається в театрі, абсолютно байдуже», — констатують актори у своїй заяві.

Нагадаємо, 25 листопада в театрі ім. М. Заньковецької відбувся конкурс на заміщення вакантної посади актора драми вищої категорії, за результатами якого на місце актора Ярослава Кіргача взяли колишнього актора театру імені Лесі Українки Івана Довгалюка. Наступного дня, 26 вересня, після вистави «Украдене щастя» Стригун вийшов на сцену та розповів про ситуацію з Кіргачем. Актори театру виступили на захист Кіргача.

Того ж дня, 26 листопада, Федір Стригун отримав офіційний лист від дирекції театру, в якому йому було повідомлено, що 29 грудня 2019 року буде припинено дію контракту, укладеного з ним 14 грудня 2016 року.

Причиною припинення контракту є закінчення терміну його дії. Так само дирекція театру не планує продовжувати в повному обсязі контракт із народною артисткою України Таїсією Литвиненко, термін дії контракту якої спливає 29 грудня 2019 року.

Згодом дирекція театру в повідомленні на сайті закладу висловила офіційну позицію: «... не йдеться про повне припинення співпраці театру ім. Марії Заньковецької ані з Федором Стригуном, ані з Таїсією Литвиненко. Пану Стригуну запропоновано оформити співпрацю з театром на основі цивільно-правової угоди, а також дирекція театру пропонує йому постановку вистави на його власний вибір».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: