Плюси і мінуси: яким буде обласний бюджет 2020

IMG_2336

В облраді обговорили проект бюджету Львівщина на 2020 рік. Порівняно з цьогорічним – бюджет зазнає багато  змін.

В облраді обговорили проект бюджету Львівщини на 2020 рік. Порівняно з цьогорічним – бюджет зазнає багато  змін.

Зокрема, буде меншим майже наполовину, і з іншою структурою видатків. У ЛОДА кажуть, що за структурою, бюджет є кращим, але є ризики пов'язані з нестачею фінансування. Насамперед, це стосується охорони здоров’я.  

Головна особливість бюджету області 2020 – суттєве зменшення його обсягу.

Як пояснює директор департаменту фінансів ЛОДА Олег Демків, у наступному році пільги, субсидії, інші соціальні виплати, які здійснювала область за рахунок субвенцій з державного бюджету, тепер минатимуть обласний рівень.

«МИ були як транзитна ланка,тепер всі ці виплати будуть йти отримувачам минаючи обласний бюджет. Ціна питання – близько 7 млрд грн», - пояснив Олег Демків.

Відтак, обсяг обласного бюджету в 2020 році сягатиме 5,7 млрд грн. В порівнянні з  2019 роком, це вдвічі менше.

За словами Олега Демківа Мінфін прогнозує зростання надходжень від ПДФО не більше 13%, що є менше ніж цього року,  а також зростання мінімальної зарплати на рівні 13,2%. При цьому прогнозований  індекс інфляції становитиме - 7,4%,  тобто реальна зарплата має дещо зрости.

Водночас, зменшуються дотації на освіту та медицину з держбюджету.

«Мінфін вирішив, шо в умовах децентралізації потрібно зменшувати дотацію з державного бюджету на освіту та охорону здоров’я, оскільки  податкоспроможність територій мала б зростати. Відповідно, вирішили в бюджеті 2020 року зменшити вдвічі дотації. 350 млн грн - це мінус 43% до 2018 року. Це суттєво нам ускладнило збалансування місцевих бюджетів», - розповів Олег Демків.

За його словами, ще один серйозний виклик, який відчує область на початку 2020 року, стосується медицини: «З 1 квітня оплата медичних послуг комунальних закладів охорони здоров’я буде йти через Національну службу здоров’я. Це добре, але коли переводилася  «первинка» на державний бюджет, то фінансовий  ресурс збільшувався до 80%.  Зараз він досить скромний, ми сподівалися, що буде якийсь стабілізаційний фонд,  але його у бюджеті немає, тобто буде непросто. Таке саме має відбуватися з фінансуванням дороговартісного медикаментозного забезпечення - на лікування цукрового діабету, та хронічної ниркової недостатності», - розповів Олег Демків.

Єдине, з чим пощастить Львівщині у 2020 році, зрештою як й іншим регіонам, це дороги. Обсяг субвенції з держбюджету збільшили, але  крім цього нардепи вирішили залишити акциз на нафтопродукти у місцевих бюджетах. Через це, департамент дорожнього господарства вийшов на перше місце за обясгом видатків, що є нетипово. Освіта друга, але думаю, що вона підтягнеться, бо на  засіданні уряду було виділено додаткове фінансування, тому думаю буде паритет», - зазначив Демків .

Загалом, за його словами, бюджет 2020  - є покращеним за структурою, бо велику його частину – близько 3 млрд грн, становлять капітальні видатки. Водночас, є великі ризики, пов’язані з  галуззю охорони здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: