На дні Шацького озера на Волині виявили дивовижну знахідку (фото)

знахідкак крупно

Унікальну гербову печатку XIX століття знайшли на дні одного з Шацьких озер та передали до Любомльського краєзнавчого музею.

Про це повідомляє volyn.com.ua.

«Це типова приватна печатка шляхтича першої половини ХІХ століття. Визначити, кому належить, можна лише випадково – на ній немає герба, а лише ініціали. Можливо, вона належала комусь із місцевих землевласників. На бронзовій підовальній (близькій за формою до овалу) печатці діаметром близько 20 мм зображено латинську літеру «R» та корону. Зі зворотного боку є вушко з отвором», – розповів доктор історичних наук Андрій Гречило, до якого музейні працівники звернулися за консультацією.

Директор Любомльського краєзнавчого музею  Юрій Фініковський вважає, що така річ могла бути виготовлена в одному екземплярі, а це ще більше ускладнює її атрибутацію. «Все одно ми раді, що цей артефакт прикрасив колекцію Любомльського краєзнавчого музею», - розповідає краєзнавець.

Нагадаємо, торік на берегах Шацьких озер знайшли два предмети з зображенням крилатого вовка, а саме: бронзові щиток перстня-печатки і великий ґудзик, які датуються давньоруським часом (ХІІ-ХІV століттями).

Крилатий вовк відомий в міфології Близького Сходу, де їх називали симарглами.

Щиток перстня-печатки з вовком з обернутою назад головою знайдений на Шацькому городищі, на березі озера Люцимер. Датувати прикрасу можна XII-XIII століттями.  Виготовлений він з бронзи. Вовк має довгий з стилізованим закінченням хвіст і найголовніше явно виражені крила. На звороті ледве помітні залишки кільця. Тобто, найімовірніше, це був перстень-печатка. Доказом цьому є також те, що зображення є заглибленим і залишає відбиток на м’яких матеріалах.

На березі озера Пулемецьке, в околиці села Залісся, на території давнього поселення знайдено гудзик з литим зображенням вовка. На звороті вушко для пришивання до одягу.

Додамо, що археологи вважають, що 2019 рік є врожайний насамперед для ранньоскіфської археології. Про це Радіо Свободі розповів голова Польового комітету Інституту археології Національної академії наук Юрій Болтрик.

Археологи знайшли «Прадавній орнітолог» і «модний скіф», саме це вважають головними знахідками археологічного сезону-2019.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: