На Львівщині зросла кількість дітей-сиріт

630_360_1540636187-690
Фото ілюстративне.

На Львівщині налічується майже 2300 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

Про це під час апаратної наради розповів начальник служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації Володимир Лис.

За його словами, загалом в області налічується 484 905 дітей. З них 2 299 – це діти-сироти або такі, що позбавлені батьківського піклування.

«У порівнянні з минулим роком кількість таких дітей зросла і буде зростати. Адже в закладах роками перебувають діти, якими не цікавляться батьки. То ж цих батьків позбавлятимуть батьківських прав», – розповів Володимир Лис.

Він уточнив, що зараз 1724 сиріт знаходяться під опікою та піклуванням, 116 – в прийомних родинах, 210 – в будинках сімейного типу, 18 – у родичів, 76 – в інтернатних закладах системи освіти, 15 – у закладах Мінсоцполітики, 23 – в будинках дитини та 9 – в закладах, які створені релігійними та громадськими організаціями. Також 48 дітей сиріт навчаються у вищих навчальних закладах, ліцеях та ПТУ.

«Впродовж цього року 333 дитини отримали статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них у 106-ти батьки загинули, у 190 – батьки позбавлені батьківських прав, 12 дітей відібрані у батьків без позбавлення батьківських прав. У чотирьох дітей батьки відбувають покарання в місцях позбавлення волі, у двох батьки визнані недієздатними. І ще сім немовлят покинули у пологовому», – розповів Володимир Лис.

Водночас впродовж року створили 7 прийомних сімей, куди влаштували 13 дітей, а також 3 дитячих будинки сімейного типу, в які влаштовано 20 дітей, а ще 18 дітей влаштували у діючі прийомні сім’ї дитячих будинків сімейного типу.

«Загалом в області діє 36 дитячих будинків сімейного типу і 87 прийомних сімей. У поточному році у сім’ї влаштували 367 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Тобто є позитивне сальдо у цьому напрямку, і я сподіваюся, що ця позитивна динаміка буде зберігатися й надалі», – заявив Володимир Лис.

Він також поскаржився на суди у Жидачівському та Турківському районах, де роками лежать справи щодо позбавлення батьківських прав.

«У Жидачівському районному суді перебуває справа з 26 січня 2017 року про позбавлення батьківських прав. Якби справа була розглянута вчасно, то вже два роки діти перебували б під опікою та піклуванням, отримали б певний статус і держава надавала б кошти на їхнє утримання. Також в цьому ж суді перебувають справи відносно восьми дітей. Так само лежать справи у Турківському суді», – розповів Володимир Лис.

За його словами причина затягування – нестача суддів.

Цьогоріч в області усиновлено 40 дітей. В черзі на очікуванні дитини стоять 102 родини. Водночас, за словами чиновника, потенційних усиновлювачів цікавлять діти до трьох років. При цьому, з 20 жовтня, згідно з постановою Кабміну, усиновлювачі повинні проходити  обов’язкове навчання.

Область також отримала 20,4 млн грн. у вигляді субвенції з державного бюджету на виплату державної соціальної допомоги. Крім цього, з держбюджету були виділені кошти на придбання житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування у розмірі 16,5 млн грн.

«Було видано 37 компенсацій для придбання житла. За умов співфінансування з облрадою ми придбали 24 житлових будинки для 44 дітей», – розповів Володимир Лис.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: