«Ми завинили перед добровольцями», – експерт про надання статусу учасника бойових дій

учасник бойових дій

Верховна Рада України прийняла з правками у другому читанні і в цілому законопроект, який дозволяє отримати статус учасника бойових дій членам добровольчих батальйонів.

За проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про надання статусу і соціальних гарантій окремим особам з числа учасників Антитерористичної операції» проголосували 329 нардепів.

У пояснювальній записці сказано, що держава гарантує право на статус ветерана війни тим, хто у складі добробатів, що не увійшли до ЗСУ, МВС, Нацгвардії та інших органів, брав участь в АТО протягом не менш ніж 30 днів.

Водночас отримати статус учасника бойових дій вони не можуть. Вони залишаються незахищеними і позбавленими відповідних джерел державних гарантій і пільг, незважаючи на те, що де-факто є учасниками бойових дій», – зазначено в документі.

Протягом розгляду правок розгорілася дискусія через одну з них, яка, на думку парламентаріїв із фракції «ЄС», могла створити «лазівку» в законодавстві та дозволити отримувати УБД не тільки тим, хто захищав Україну, а й тим, хто воював проти неї.

Після 15-хвилинної перерви на обговорення Рада досягла консенсусу і в підсумку проголосувала за документ.

Нагадаємо, в жовтні Рада прийняла цей документ за основу. «За» проголосували більшість депутатів усіх фракцій і позафракційні, проти виступила тільки фракція «ОПЗЖ», де підтримав документ тільки Ілля Ківа.

Олександр Мусієнко, військовий експерт, в коментарі ІА Дивись.info розповідає, що позитивно оцінює такий закон.

«Ми в цьому статусі вже давно завинили перед добровольцями. Вони фактично були позбавлені можливості отримати статус учасника бойових дій, незважаючи на те, що перебували в районі ведення бойових дій і виконували завдання із захисту територіальної цілістності і суверенітету держави. Я вважаю, що це правильна ініціатива.

Такий статус, ті, хто бажає, повинні отримати. Крім того, можна побачити, що закон передбачає не тільки безпосередньо добровольців, які брали зброю і воювали, а й волонтерів, які здійснювали волонтерську діяльність.

Це визнання насамперед не тільки через пільги, а й визнання вкладу конкретної особи, яка боронила і продовжує боронити свою країну» , – розповідає Мусієнко.

Щодо реалізації закону, є питання, вважає експерт.

«Адже, як показує практика, ще в 2015-2016 році, коли схожий порядок був передбачений для учасників тоді ще АТО, військових формувань, мобілізованих бійців, виникали складнощі з підтвердженням перебування в районі АТО. Тобто з довідкою, витягом, наказом антитерористичного центру про направлення.

Треба дивитись, як цей закон буде виконуватись на практиці. Другий момент, крім документів, людина мусить знайти свідків, які підтвердять факт перебування. Але це буває іноді непросто. Аби уникнути випадків, якщо хось недотичний, правильно встановлена перевірка цих осіб. Чи дійсно вони там перебували і здійснювали волонетрську діяльність.

Без такої перевірки не обійтись. Це є правильно, щоб і ті хто в лавах підрозділів Збройних Сил, Нацгврадії чи Прикордонної служби, СБУ на регулярній основі, як і кадрові співробітники виконували такі завдання», – резюмував експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: