Що таке везіння, або Хто підключає школи Львівщини до інтернету

tender

5 мільйонів 776 тисяч гривень відділ освіти Турківської РДА заплатить за підключення до інтернету 47 шкіл району.  Угоду було укладено 3 грудня. Компанія, з якою підписали угоду, отримала низку схожих тендерів з відділами освіти Львівщини, а розігрувала їх з одним і тим же конкурентом.

Про це стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro.

Тендер був оголошений 20 вересня, аукціон відбувся 12 листопада, у якому взяли участь дві компанії: ТОВ «Бізнес і Технології» та ДП «Науково-телекомунікаційний центр «Українська академічна і дослідницька мережа» Інституту фізики конденсованих систем НАН України». Початкова ціна угоди становила 5 мільйонів 784 тисячі гривень. Переможцем стало ТОВ «Бізнес і Технології», запропонувавши ціну у 5 мільйонів 776 тисяч гривень, випередивши на 2 тисячі конкурентів.

Того самого дня, 3 грудня, ТОВ «Бізнес і Технології» виграло ще один тендер, оголошений відділом освіти Радехівської РДА. Щоправда, його сума значно скромніша – понад 836 тисяч гривень. Йдеться про підключення до інтернету 19 шкіл. Цього разу обійшлося без аукціону, натомість була застосована переговорна процедура, оскільки двічі торги не відбулися.

Слід зазначити, що ТОВ «Бізнес і Технології» неабияк щастить останнім часом з тендерами. За даними YouControl, компанія нинішнього року виграла тендерів на суму у 31 мільйон 713 тисяч гривень, коли 2018-го – лише на понад 387 тисяч, а 2017 року – трохи більше 21 тисячі.

Скрін з аналітичної платформи YouControl.

Наприклад, 27 листопада ТОВ «Бізнес і Технології» отримали тендер на мільйон 297 тисяч гривень від відділу освіти Перемишлянської РДА. Конкурентом на торгах було ДП «Науково-телекомунікаційний центр «Українська академічна і дослідницька мережа» Інституту фізики конденсованих систем НАН України». 25 листопада ТОВ «Бізнес і Технології» підписала угоду з відділом освіти Жидачівської РДА вартістю мільйон 192 тисячі гривень. За збігом обставин конкурент на торгах знову ДП «Науково-телекомунікаційний центр «Українська академічна і дослідницька мережа» Інституту фізики конденсованих систем НАН України».

12 листопада ТОВ «Бізнес і Технології» перемогло на аукціоні, оголошеному відділом освіти Бібрської міської ради вартістю 440 559 гривень. І знову компанія змагалася за угоду із вже відомим ДП. 13 листопада ТОВ дістався тендер від відділу організації діяльності закладів освіти Радехівської РДА вартістю 581 760 гривень. Другий учасник торгів – ДП «Науково-телекомунікаційний центр «Українська академічна і дослідницька мережа» Інституту фізики конденсованих систем НАН України». Того ж дня, 13 листопада, була укладена додаткова угода на зменшення обсягу закупівлі на майже 70 тисяч гривень.

15 листопада за ідентичних умов ТОВ «Бізнес і Технології» отримали тендер від відділу освіти Тростянецької сільської ради Тростянецької ОТГ на суму 267 тисяч гривень.

Порушено «ідилію» було під час тендеру відділу освіти Яворівської РДА вартістю 3 мільйони 507 тисяч гривень. Крім двох вже відомих учасників, у торгах взяв участь і третій – ТОВ «Інноваційні технології», яке запропонувало найнижчу ціну, однак його пропозицію відхилили через невідповідність тендерної документації. Тож угода знову дісталася ТОВ «Бізнес і Технології».

Повторилася ситуація із третім учасником і під час торгів, оголошених Новороздільським відділом освіти вартістю 268 тисяч гривень. У торгах взяло участь ТОВ «Новітні інформаційні мережі-НІМ», яке запропонувало найнижчу ціну, але його пропозиція була відхилена на підставі невідповідності тендерної документації. До речі, компанія звернулася із скаргою, у якій зокрема було зазначено: «Учасником-переможцем в довідці ВПВ17 пункт 5 вказано , що Учасник не є пов'язаною особою з іншими учасниками. Просимо Вас ретельно вивчити питання щодо обох інших учасників на предмет зв'язків та пов'язаних осіб, адже Ви розумієте наслідки. Відразу ж першому ресурсі це видно, правда зв'язком є номер телефону, але просимо Вас все-таки перевірити дану інформацію…»

29 жовтня ТОВ «Бізнес і Технології» виграло тендер відділу освіти Бродівської РДА вартістю мільйон 768 тисяч гривень і відділу освіти Пустомитівської РДА вартістю мільйон 312 тисяч гривень. 26 жовтня – відділу освіти Буської РДА вартістю мільйон 544 тисячі гривень. 10 жовтня – від відділу освіти Жовківської РДА на мільйон 640 тисяч гривень. Другим учасником торгів знову було відоме ДП.

Згідно із даними YouControl, ТОВ «Бізнес і Технології» працює на ринку понад 18 років. Директором є Тарас Кушнір, а підписантом Володимир Кожан, який є і кінцевим бенефіціаром. Йому належить частка у 25%, а 75% – Уляні Плісовій. І саме тут починається найцікавіше, адже остання була керівником, а сьогодні ліквідатором ТОВ «Уарнет» зі статутним капіталом у 150 тисяч гривень, бенефіціарами якого були син та дружина директора ДП «Науково-телекомунікаційний центр «Українська академічна і дослідницька мережа» (більше відомого як «Уарнет») Ігоря Процикевича. Тобто саме того підприємства, яке із завидною регулярністю брало участь у торгах разом з ТОВ «Бізнес і Технології» та щоразу програвало.

Бенефіціари ТОВ «Бізнес і Технології». Скрін з аналітичної платформи YouControl.

Торік, у лютому, «Наші гроші» писали про угоди ПАТ «Укрпошта» на надання доступу до інтернету. І тоді у торгах брало участь ДП «Науково-телекомунікаційний центр «Українська академічна і дослідницька мережа» Інституту фізики конденсованих систем НАН України», але його пропозицію відхилили, тому що документи були завантажені у систему від імені ТОВ «Бізнес і Технології».

«Ймовірно, плутанина з документами відбулась через те, що дружина та син директора «Уарнету» Ігоря Процикевича ще донедавна володіла фірмою з однойменною назвою ТОВ «Уарнет», де директоркою була співзасновниця фірми «Бізнес і технології» Уляна Плісова», – писали «Наші гроші».

А ось 7 листопада ТОВ «Бізнес і технології» виграло тендер відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Ходорівської міської ради вартістю 988 800 гривень. Конкурентом тоді було не відоме вже ДП, а ТОВ «Комлайн» частка у 96% якого належить тій же Уляні Плісовій.

ТОВ «Комлайн». Скрін з аналітичної платформи YouControl.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: