Львівщина отримала бюджет на 2020 рік

IMG_0184

Депутати Львівської обласної ради погодили бюджет на 2020 рік. Прогнозований обсяг видатків становить – 6,2 млрд грн, доходів – 5,9 млрд грн. На реалізацію обласних програм на Львівщині наступного року спрямують – 1,5 млрд грн.

«У 2020 році ми продовжуємо формування бюджету, згідно із взятим курсом у 2016-2019 роках та враховуючи прийняті показники Державного бюджету.

У 2020 році немає бюджетних сюрпризів у частині суттєвих змін щодо податків і зборів, однак очікуємо додаткові навантаження на обласний бюджет, спричинені реформою в галузі медицини.

У дохідній частині є суттєві зміни щодо надходжень за рахунок субвенцій і трансфертів, у зв’язку з реформою у галузі медицини і монетизацією пільг за житлово-комунальні послуги та соціальні виплати, що змінило у 2020 році загальні доходи обласного бюджету в сторону зменшення в порівнянні з 2019 роком у 2,4 рази.

Тому важливо було зважити бюджетні розрахунки і водночас зберегти наш курс на розвиткові проекти і програми, підтримку наших комунальних установ», – розповів голова бюджетної комісії Олег Домчак.

За його словами, дохідна частина обласного бюджету за структурою на 45% складається з дотацій і субвенцій – 2,63 млрд грн і на 55% – податків і зборів (власні доходи) – 3,27 млрд грн.

Крім того, передбачається збільшення на 49% розміру субвенції з дорожнього фонду для ремонту місцевих доріг – 1095 млн грн.

Крім цього, є субвенцій із Державного бюджету:

  • Субвенція на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти – 3,8 млрд грн. Зарплати всіх освітян у новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, що сьогодні мають найменшу зарплату, наприкінці року отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тис грн.
  • Субвенція з Державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів» на забезпечення шкіл необхідним обладнанням – 3,5 млрд грн.
  • Нова програма «Зшивання країни – проект мобільності молоді» – 500 млн грн.
  • Вперше передбачені видатки на проект «Розкриття туристичного потенціалу» – 240 млн грн.

Серед основних пріоритетів у розрізі області на 2020-ий голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин назвав обласні комунальні установи, для яких передбачено підвищення заробітної плати на 14%, капітальні видатки – 200 млн грн, участь у конкурсі проектів місцевих ініціатив.

Другий пріоритет наступного року – це власна регіональна політика. Йдеться про відкриті конкурси проектів місцевих ініціатив (140 млн грн) та міжмуніципальної співпраці (10 млн грн), у межах яких щороку збільшується ресурс на умовах співфінансування.

Третій пріоритет – міжрегіональна співпраця. У межах цього напрямку будуть реалізовуватися проекти: «Змінимо країну разом», «Підтримка ініціатив місцевих карпатських громад», старт проекту «Мале карпатське коло» – 6,5 млн грн.

Четвертий пріоритет – це безпека громадян. Містить в собі окремий напрям проектів місцевих ініціатив, безпеку на дорогах, охорону, підтримку правоохоронної діяльності, вуличне освітлення – 25 млн грн.

І п’ятий пріоритет – армія. Коштом обласного бюджету надаватиметься підтримка територіальним військовим формуванням – 12 млн грн.

У наступному році фінансування 29 обласних програм заплановане в загальній сумі 1486 млн грн. «Курс на комплексні, довготривалі програмні документи продовжується», – розповів Олег Домчак.

За його словами, у 2020 році додатково фінансуватимуться:

  • Успішні програми: Програма проведення обласного конкурсу проектів місцевих ініціатив – 140 млн грн ( + 10 млн грн), Програма співробітництва територіальних громад – 10 млн грн (+5 млн грн).
  • Соціальні програми: Програма підтримки учасників АТО (ООС)  та їх родин – 35,7 млн грн (+3 млн грн), Комплексна програма підтримки галузі охорони  здоров’я  Львівщини – 247,2 млн грн (+ 44 млн грн), Комплексна програма розвитку освіти – 231 млн грн (+ 76 млн грн).
  • А також спільні проекти МТД – 57,3 млн грн. Це майже удвічі більше, ніж у 2019 році.

В 11 з 29 програм є вимога щодо обов’язкового співфінансування. Тому для виконання профільних програм залучатимуться кошти місцевих бюджетів та інших джерел. Фінансовий ресурс для таких програм передбачається у сумі 590 млн грн. У відповідь очікується залучення додаткових коштів у сумі 150 млн грн або 25% від виділеного фінансового ресурсу.

Варто зауважити, що кошторисна заробітна плата в будівництві передбачається на рівні 17,8 тис грн, а бюджет розвитку передбачається у сумі 228,3 млн грн.

«Ми передбачили збільшення кошторисної заробітної плати в будівництві на рівні 17,8 тис грн, що на 3 тис грн більше, ніж у 2019 році. Це сприятиме отриманню конкурентної заробітної плати і зменшить відтік кваліфікованих працівників за кордон.

Щодо бюджету розвитку, то він передбачається у сумі 228,3 млн грн. Тобто на 51 млн грн більше у порівнянні з 2019 роком. 150 млн грн ми розраховуємо отримати від відчуження майна і 78,3 млн грн – за рахунок власних доходів», – розповів Олег Домчак.

У цілому в розрізі галузей в 2020 році планується спрямувати: на дороги – 1 млрд 435 млн грн, медицину – 1 млрд 221 млн грн, освіту – 1 млрд 530 млн грн, соцзахист – 384 млн грн,культуру – 376 млн грн, спорт – 137 млн грн, сільське господарство – 18 млн грн, управління – 114 млн грн, ЖКГ – 43 млн грн, місцевий розвиток – 150 млн грн, енергозбереження – 48 млн грн, екологію – 45 млн грн, інше – 706 млн грн. 

Як підсумував голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, бюджетними векторами на наступний рік є:

  • Інвестиції у розвиток – ремонти доріг, розвиток комунальної інфраструктури, збільшення бюджету розвитку – 1715 млн грн.
  • Стимулювання розвитку підприємництва – кредити для бізнесу і сільгоспвиробників – 20 млн грн.
  • Співфінансування проектів міжнародної технічної допомоги – 57 млн грн.
  • Турбота про репресованих, воїнів УПА, учасників АТО (ООС) та членів їх сімей – 68 млн грн.
  • Підтримка здоров’я населення – медицина, туризм і спорт – 1362 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: